Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хамас освободи нови 13 израелски заложници и 4-ма чужденци


Заложниците бяха посрещнати с автомобил на Червения кръст
Заложниците бяха посрещнати с автомобил на Червения кръст

Военното крило на палестинското ислямистко движение Хамас предаде още 13 израелски заложници и четирима чужденци на Международния комитет на Червения кръст, в замяна на 39 палестински затворници, освободени от Израел, предаде Ройтерс.

Хамас е организация, призната за терористична от ЕС, САЩ и други държави.

В събота военното крило отказа да върне договорените вече заложници, като обвини Израел, че не спазва правилата на споразумението. Тел Авив отрече и продължава да е на позицията, че няма да спре военните действия, докато не спаси всички заложници, взети при кървавото нападение на Хамас на 7 октомври, когато бяха убити 1200 израелци.

В петък, когато започна договореното четиридневно примирие, Хамас пусна първите 24 заложници, повече от половината израелци - жени и деца, и още чужденци - тайландски работници.

В събота първоначално беше съобщено за седем освободени чужденци, но Хамас публикува коригиран вариант на изявлението си, в който се уточнява, че са четирима. Те също са граждани на Тайланд. Хамас допълни, че тайландските заложници са освободени с посредничеството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Групата заложници беше предадена на Международния комитет на Червения кръст в ивицата Газа и отпътуваха към границата на палестинския анклав с Египет, където е контролно-пропускателният пункт "Рафах".

По-рано военното крило на палестинското движение заяви, че е решило да отложи освобождаването на тази втора група заложници, докато Израел не обещае, че ще допусне камиони с хуманитарна помощ в северната част на ивицата Газа.

Представители на Катар и Египет помогнаха при преодоляването на разногласията, причинили забавянето при пускането на заложниците, което е част от споразумението за временно примирие между Хамас и Израел, заяви днес говорител на катарското външно министерство.

Очаква се в неделя да бъдат разменени още 13 заложници, един от които американски гражданин, и 39 затворници.

Междувременно общо 61 камиона с хуманитарна помощ пристигнаха в северната част на ивицата Газа като част от най-голямата подобна доставка от началото на войната между Хамас и Израел. Палестинският Червен полумесец успешно докара камионите там. Хората ще получат вода, лекарства и медицинско оборудване на четири пункта в Северна Газа.

Преминаването на камионите беше забавено от щателна проверка на товара. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси съобщи, че са били доставени 129 000 литра дизелово гориво, както и четири резервоара с газ за готвене. Общо 187 камиона с помощи са пристигнали в анклава до събота вечерта.

Говорителка на израелското министерство на отбраната съобщи, че армията е конфискувала суми, възлизащи на 1,3 милиона долара, в бастиони на Хамас и в домовете на издирвани лица. Повечето парични средства са били в израелски шекели, но са открити и йордански и иракски динари, както и долари. Сумата ще бъде предадена на израелската държавна съкровищница и засега не е известно как ще бъде изразходвана. Израел обвинява Хамас, че използва парите за финансиране на терористични дейности.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG