Връзки за достъпност

Извънредни новини

На третия ден примирие Хамас пусна още 17 заложници. Сред тях и руснак, заради "усилията на Путин"


Освободените заложници бяха посрещнати от служители на Червения кръст
Освободените заложници бяха посрещнати от служители на Червения кръст

В третия ден от договореното четиридневно примирие палестинското радикално движение Хамас освободи трета група заложници - 14 израелски деца и жени, и 3-ма чужденци. В замяна Израел предаде 39 палестински затворници, както и предишните два дни.

Хамас е организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други държави.

Временното примирие беше договорено след месец и половина военни действия в Ивицата Газа. Те започнаха, след като на 7 октомври Хамас извърши масирано въоръжение нападение в Израел, при което бяха убити над 1200 души, а 240 бяха отвлечени. Телата на някои от тях бяха открити в бастиони на групировката, затова не е ясно колко са останали живи.

В първия ден от примирието бяха освободени 24 заложници, а втория - 17. Съгласно условията на примирието Хамас трябва да освободи 50 израелски граждани в замяна на 150 палестински затворници.

Сред освободените третия ден е 4-годишно момиченце с израело-американско гражданство. В специално изявление президентът Джо Байдън каза, че Авигейл Идан, която е навършила 4 години в плен е "преживяло ужасна травма" и всички се надяват да се възстанови. Той добави, че днешното освобождаване на заложници е в резултат на „интензивна дипломация на САЩ“. „Продължаваме да оказваме натиск и очакваме още американци да бъдат освободени“, добави Байдън.

Сред пуснатите са и две сестри - на 8 и 15 г., които са били част от семейна група, чието залавяне е предавано на живо от нападателите от Хамас.

Сред пуснатите е и мъж с руско гражданство. Пред руската държавна агенция ТАСС Тахер ал Нуну - говорител на ръководителя на палестинското движение - Исмаил Хания, каза, че той е пуснат "в отговор на усилията на руския президент Владимир Путин".

Говорителката на руското министерство на отбраната Мария Захарова каза, че той не е бил списъка за размяна.

Израелската офанзива в ивицата Газа ще продължи "до победа" срещу палестинското движение Хамас, каза междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху при първото си посещение в палестинската територия от началото на конфликта.

"Ще продължим до края, до победата. Нищо няма да ни спре", каза той пред израелски войници във видеоклип, разпространен от канцеларията му.

Нетаняху добави, че имаме три цели: "да елиминираме Хамас, да върнем всички отвлечени наши сънародници и да гарантираме, че Газа няма да се превърне отново в заплаха за Израел".

В същото време държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се е обадил в неделя по телефона на египетския външен министър Самех Шукри, за да обсъдят пречките, които застрашават примирието между Израел и Хамас, и начините за постигане на цялостно прекратяване на бойните действия, съобщи египетското външно министерство.

В хода на разговора Шукри е подчертал необходимостта от надграждане на примирието, като същевременно се прилага резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от 15 ноември, която призовава за хуманитарни паузи, позволяващи доставянето на хуманитарна помощ в Газа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG