Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изглежда сте изгубили моралния си компас". Напрежение между Израел и Ирландия заради освободено от Хамас дете


Томас Хенд прегръща дъщеричката си, която беше освободена заедно с втората група заложници на Хамас
Томас Хенд прегръща дъщеричката си, която беше освободена заедно с втората група заложници на Хамас

Външният министър на Израел Ели Коен осъди изказване на ирландския премиер Лео Варадкар, свързано с освобождаването на заложници от Хамас в неделя.

Сред освободените беше и 9-годишно момиченце с израелско-ирландско гражданство. До напрежението между Израел и Ирландия се стигна, след като Варкар определи момичето като "изгубено" дете, което е било "намерено" и "върнато", без да спомене, че то беше отвлечено за заложник от групировката Хамас.

Хамас е призната за терористична организация от ЕС, САЩ и други страни.

След като на 7 октомври палестинското радикално движение извърши нападение в Израел, при което бяха убити над 1200 души, а 240 бяха отвлечени, Израел започна военни действия в Ивицата Газа. Едва в петък беше договорено четиридневно примирие и започна размяна на пленени израелци и палестински затворници.

Сред втората група върнати беше и 9-годишната Емили Хенд, смятана за убита. Тя е дъщеря на ирландски имигрант в Израел. Момиченцето е прекарало седем седмици в плен на Хамас.

Семейството ѝ направи специално изявление, в което се казва: „Не можем да намерим думите, за да опишем емоциите си след 50 предизвикателни и сложни дни. Радваме се да прегърнем отново Емили".

Моментът, в който тя се вижда отново с баща си Томас Хенд и двамата се прегръщат, беше показан от Израел във видео.

По повод освобождаването на детето Варадкар написа в социалната мрежа Екс:

"Това е ден на огромна радост и облекчение за Емили Хенд и нейното семейство. Едно невинно дете, което беше изгубено, вече е намерено и върнато и ние въздишаме с огромно облекчение. На нашите молитви беше отговорено".

Външният министър на Тел Авив му отвърна също с публикация в Екс:

"Емили Хенд не е изгубена. Изглежда сте изгубили моралния си компас и имате нужда от проверка на реалността. Емели Хенд беше отвлечена от терористична организация, по-лоша от Ислямска държава, след като доведената ѝ майка беше убита".

Ели Коен допълни, че Емили и над 30 други израелски деца са били отвлечени. "А вие се опитвате да легитимирате това. Засрамете се!", обърна се още той към Варадкар.

До момента той не е отвърнал на израелския министър.

Коен обаче съобщи в нова публикация, че е привикал ирландския посланик в Израел "за порицание".

В началото на месеца ирландският премиер отново предизвика недоволството на Тел Авив с изявление, че макар да е убеден, че Израел има правото да се защитава и да преследва Хамас, "развитието, което наблюдавам в момента, не е просто самозащита, то прилича по-скоро на нещо като отмъщение".

Тогава Ройтерс отбеляза, че това е едно от най-острите изказвания по темата на лидер на страна от ЕС. Ирландия е по-скоро изключение от официалните национални позиции. Ирландското правителство изрази съмнения за тактиката на Израел в конфликта с Хамас, най-вече заради масираните бомбардировки в Газа. Според страната има нужда от постоянно и устойчиво прекратяване на огъня, вдигане на блокадата в анклава и установяване на решение за две държави.

През 1980 г. Ирландия е първата държава от ЕС, одобрила създаването на палестинска държава.

Между израелци и палестинци от десетилетия съществува конфликт, като насилието периодично ескалира.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG