Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хамас освободи две заложнички за първи път след атаката срещу Израел


Освободените в петък заложнички Джудит и Натали Раанан
Освободените в петък заложнички Джудит и Натали Раанан

Хамас освободи две американски заложнички, които бяха отвлечени по време на смъртоносната атака на ислямистката палестинска групировка срещу Израел на 7 октомври.

Израел потвърди, че майка и дъщеря са им били предадени от обявената от САЩ и ЕС за терористична организация Хамас. Това се е случило на границата с Газа.

Новината идва на задълбочаващата се криза в региона на Близкия Изток след като в началото на октомври ислямистката групировка нахлу в 27 селища в Израел, уби повече от 1400 души и отвлече най-малко 206 заложници, като сред тях има деца и граждани на чужди държави.

В отговор Израел нанесе въздушни удари срещу Газа и обяви, че планира сухопътна операция, за да унищожи Хамас. Преди това призова жителите на Газа да се евакуират от северната част на Ивицата. Палестинците съобщават за близо 3500 жертви и над 12 хил. ранени от тяхна страна.

Двете освободени в петък заложнички са идентифицирани като жителките на Чикаго Джудит Тай Раанан и нейната дъщеря тийнейджърка Натали Шошана Раанан.

Джудит и Натали Раанан преди отвличането им от ислямистката групировка Хамас
Джудит и Натали Раанан преди отвличането им от ислямистката групировка Хамас

Ройтерс цитира израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е казал, че майката и дъщерята са били отвлечени от ислямистките бойци на Хамас от кибуца Нахал Оз. Двете са били отседнали там по време на изненадващото нападение срещу Южен Израел от Газа на 7 октомври.

59-годишната Джудит Раанан и нейната 17-годишна дъщеря Натали са били на посещение в кибуца, на около миля от границата с Газа. Според американски медии, които цитират техни роднини, те са пристигнали в Израел през септември, за да отпразнуват еврейските празници и 85-ия рожден ден на майката на Джудит.

В петък вечерта двете американки са били предадени на израелските сили на границата на ивицата Газа и са били откарани във военна база в центъра на страната, където са ги чакали членове на семейството им.

Двете американки при пристигането им във военната база в Централен Израел
Двете американки при пристигането им във военната база в Централен Израел

Президентът на САЩ Джо Байдън е благодарил на Катар и Израел за партньорството им в осигуряването на освобождаването на двете жени, съобщава Ройтерс.

Жените бяха сред над 200-те заложници, които Хамас взе по време на смъртоносната атака, извършена от нейните сили срещу селища и военни бази в Южен Израел, част от най-кървавото нападение срещу страната след арабско-израелската война от 1973 г.

Засега не е съвсем ясно защо именно двете американки са избрани като първите освободени заложници от ислямистката групировка. Ройтерс цитира говорител на въоръженото крило на Хамас, бригадите Из ел-Дийн ал-Касам, който е казал, че те са освободени "по хуманитарни причини“ в отговор на посредничеството на Катар.

Израел и спорът за земите. Кое къде е на картата?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG