Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел няма да отложи сухопътна офанзива заради заложниците. Хамас освободи още две жени


Възрастните жени бяха докарани от ивицата Газа в Египет
Възрастните жени бяха докарани от ивицата Газа в Египет

Израел няма да се въздържи от евентуална сухопътна офанзива в Ивицата Газа заради заложниците, държани от ислямистката групировка Хамас. Това съобщи израелският министър на енергетиката Израел Кац, цитиран от Ройтерс.

Новината идва, след като на 7 октомври Хамас навлезе в 27 селища в Израел, уби над 1400 души и взе за заложници хора от 212 семейства. В отговор Израел обяви, че е във война, чиято цел е унищожението на Хамас.

Хамас е обявена за терористична организация от ЕС, САЩ и други страни. Тази групировка управлява Ивицата Газа от 2007 г. В последните дни Израел нанася ракетни удари по Газа. В тях са загинали над 4000 души, твърди Хамас.

Правителството на Израел ще направи всичко възможно да върне пленниците, каза Израел Кац в интервю за в. "Билд" във вторник. "Това обаче не може да попречи на нашите действия, включително наземни, ако решим да предприемем такива", добави той.

Кац е представител на дясната партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху.

Новините идват на фона на освобождаването на още двама заложници на Хамас - две възрастни жени, пуснати от ислямистката групировка по "хуманитарни причини". Това е станало с посредничеството на Египет и Катар. Те бяха освободени три дни след като палестинското ислямистко движение освободи две американки - майка и дъщеря. Те бяха и първите пуснати пленници.

В понеделник вечерта 85-годишната Йохевед Лифшиц и Нурит Купър, на 79 години, бяха докарани от Ивицата Газа в Египет през граничния пункт "Рафах". На кадри, показани по египетски телевизии, се вижда как възрастните израелки са откарани с линейки за медицински изследвания. Те твърдят, че са били държани в помещения без прозорци.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) потвърди, че е съдействал за това израелките да бъдат пуснати, като "неутрален посредник" и изрази готовност да помогне за освобождаването на останалите заложници.

Двете възрастни израелки живеят в кибуца Нир Оз, близо до Ивицата Газа, и са били похитени при атаката на Хамас на 7 октомври заедно със своите съпрузи. 83-годишният Одед Лифшиц и Амирам Купър, на 84 години, остават в плен.

Около една четвърт от 400-те жители на Нир Оз са били убити или отвлечени при нападението.

Едната от двете възрастни израелки е активист за мир, съобщи от Тел Авив за Ройтерс нейният внук Даниел Лифшиц. "От повече от едно десетилетие [дядо и баба] всяка седмица взимат болни палестинци от Ивицата Газа да се лекуват в болници в Израел, от рак и всякакви други болести", добави той.

"От "Хамас" искат да сключим сделка за пленниците и (израелската) армия да не влиза (в Ивицата Газа), за да не бъде унищожена тяхната инфраструктура. Няма да стане", каза още израелският министър Кац пред германския таблоид.

Преговори за прекратяване на огъня между Израел и Хамас ще бъдат възможни само ако палестинското ислямистко движение освободи всички заложници, каза междувременно президентът на САЩ Джо Байдън. Той каза това, докато върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова за незабавно примирие по хуманитарни причини.

"Заложниците трябва да бъдат освободени, тогава ще може да говорим", каза Байдън в отговор на въпрос дали подкрепя сделка за пускане на пленници в замяна на спиране на враждебните действия.

Макрон пристигна на летище "Бен Гурион"
Макрон пристигна на летище "Бен Гурион"

Френският президент Еманюел Макрон пристигна във вторник сутринта в Тел Авив, за да изрази "пълната солидарност" на Франция с Израел. Очаква се той да призове и за опазване на живота на цивилното население в Ивицата Газа, след като Израел предприе масирани въздушни удари там.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG