Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хамас предаде нови 12 заложници срещу 30 палестински затворници. Примирието изтича днес


Членове на Червения кръст в очакване да получат израелски заложници от Хамас. Снимката е от 28 ноември
Членове на Червения кръст в очакване да получат израелски заложници от Хамас. Снимката е от 28 ноември

Хамас предаде нови 12 израелски заложници, а в замяна Израел освободи 30 палестински затворници, съобщи израелската армия цитирана от световните агенции. Размяната е станала с взаимодействието на Червения кръст.

Хамас е организация, призната за терористична от ЕС, САЩ и други държави. Израел започна война срещу нея, след нападение срещу израелска територия на 7 октомври. В нея загинаха около 1200 души, а други 240 бяха взети за заложници. Израел отвърна с налагане на пълна блокада на Ивицата Газа и атака по земя и небе, които доведоха до над 14 000 загинали.

Двете страни постигнаха споразумение за временното прекратяване на огъня срещу размяна на израелски пленници, палестински затворници, допускане на хуманитарна помощ в Газа. То беше удължено с допълнителни два дни и изтича в сряда вечер.

Сред 12-те освободени от Хамас заложници във вторник вечер са 10 израелци и двама чужди граждани. Външното министерство на Израел съобщи, че сред израелските граждани има девет жени и едно непълнолетно лице.

В замяна Тел Авив е предал на Червения кръст 30 палестнински заложници.

Това е общо петата група, която двете страни си разменят след договореното прекратяване на огъня. До момента в плен на Хамас остават около 60 души, съобщава Би Би Си.

В същото време премиерът на Израел Бенямин Нетаняху потвърди позицията на страната, че ще продължи войната до пълното унищожение на Хамас.

„Договорихме се, че жените и децата, както и чуждестранните заложници, ще бъдат освободени първи. След като това се случи, ще продължим сраженията“, каза израелският премиер в сряда.

До момента нито една двете страни, както и посредничещата помежду им Катар не са дали индикации, че е възможно ново продължаване на примирието. По-рано Израел съобщи, че ще удължава с по един ден спирането на огъня срещу всеки 10 пленници, които получи от Хамас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG