Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израелски танк е убил журналиста на Ройтерс Исам Абдала в Ливан, показва разследване


Кола на журналисти от "Ал Джазира" е изгоряла при атаката на същото място
Кола на журналисти от "Ал Джазира" е изгоряла при атаката на същото място

Израелски танков екипаж е убил журналист на Ройтерс и е ранил шестима репортери в Ливан на 13 октомври, като е изстрелял два последователни снаряда по тях, съобщи Ройтерс, като се позова на свое специално разследване. Израел съобщи, че разследва инцидента.

При обстрела загина 37-годишният оператор Исам Абдала, а тежко беше ранена 28-годишната фотографка от Франс прес Кристина Аси. Те са работили на малко повече от километър от израелската граница близо до ливанското село Алма ал Чааб.

Новината идва на фона на призива на държавите от групата на седемте (Г-7) за хуманитарни паузи във войната между Израел и палестинската радикална групировка Хамас. Това се случи, след като пълномащабната офанзива на Израел в контролираната от Хамас Ивица Газа беше възобновена миналия петък след временното примирие, при което Хамас освободи израелски и чуждестранни заложници, а Израел пусна палестински затворници.

Хамас е ислямистка палестинска групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

В петък израелската армия направи изявление, в което без да се споменава пряко смъртта на Абдала, се казва, че на 13 октомври подкрепяни от Иран бойци на ливанската групировка Хизбула са извършили нападение срещу множество цели на израелска територия по ливанската граница, съобщи Ройтерс.

"Противотанкова ракета порази граничната ограда до село Ханита и възникнаха опасения за потенциално проникване на терористи на израелска територия. В отговор бяха използвани артилерийски и танков огън", се казва още в изявлението на Израелските сили за отбрана (IDF). В него се отбелязва, че районът е активна бойна зона и пребиваването там е опасно, но обстоятелствата около инцидент се проверяват.

Какво показват доказателствата

Ройтерс е разговаряла с повече от 30 правителствени служители, военни експерти, съдебни следователи, адвокати, медици и свидетели, прегледала е и видеоматериали и снимки от медии, които са били по това време в района. Агенцията е събрала и доказателства от мястото на инцидента, включително шрапнели, три бронежилетки, камера, статив и голямо парче метал.

Инцидентът става, когато екип на Ройтерс и журналисти от АФП и "Ал Джазира" работят на хълмовете в южната част на Ливан и гледат към Израел. Исам Абдала предава видео на живо, снимайки в посока юг, докато от различни позиции зад хълмовете се издига дим. След повече от 45 минути заснемане, камерата се завърта надясно и се фокусира върху израелски пост и танк, който стреля към Ливан.

Исам Абдала позира с малко коте в Ливан
Исам Абдала позира с малко коте в Ливан

По-малко от 90 секунди по-късно първият от двата танкови изстрела, изстреляни от друг хълм, поразява екипа, убивайки Абдала. Вторият изстрел попада 37 секунди по-късно, като подпалва колата на "Ал Джазира".

Нидерландската организация за приложни научни изследвания (TNO) е изследвала доказателствата, предоставени от Ройтерс в лабораториите си в Хага. Основните заключения са, че голямото парче метал е опашната перка на 120-милиметров танков снаряд, изстрелян от гладкоцевно танково оръдие, разположено на 1,34 км от репортерите, от другата страна на ливанската граница, допълва Ройтерс.

"Ние не се целим в журналисти"

В отговор на запитване на агенцията преди дни международният говорител на израелската армия Ричард Хехт е коментирал единствено: "Ние не се целим в журналисти."

Групата от седем репортери от АФП, "Ал Джазира" и Ройтерс е била облечена в сини бронежилетки и каски, на повечето от които с бели букви е било изписано PRESS. В този ден в и около Алма ал-Хаааб е имало журналисти от поне още седем медии.

"Доказателствата, с които разполагаме и които публикувахме, показват, че израелски танков екипаж е убил нашия колега Исам Абдала", заяви главната редакторка на Ройтерс Алесандра Галони.

Тя осъди убийството на журналиста и призова Израел да обясни как е могло да се случи това и да потърси отговорност от виновните. АФП съобщи, че доказателствата, събрани от Ройтерс, потвърждават собствения ѝ анализ на инцидента.

Международното право забранява нападенията срещу журналисти, тъй като работещите в новинарските медии се ползват с пълния обхват на защитата, предоставяна на цивилните лица, и не могат да бъдат считани за военни цели.

Експертът по международно наказателно право Каролин Еджъртън, която е работила по дела за военни престъпления на Балканите, коментира пред Ройтерс, че заснемането на позиции на израелски танкове на границата може да е било счетено за заплаха за израелските военни, ако тази информация е била смятана за "ценна за целите на силите в Ливан".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че разбира, че Израел е започнал разследване на убийството на журналиста и е важно то да стигне до заключение и да се видят резултатите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG