Връзки за достъпност

Извънредни новини

Средно по един журналист на ден умира във войната в Ивицата Газа


Палестинци гледат разрушенията от израелските бомбардировки на Ивицата Газа в Рафах, понеделник, 4 декември 2023 г.
Палестинци гледат разрушенията от израелските бомбардировки на Ивицата Газа в Рафах, понеделник, 4 декември 2023 г.

Всеки ден загива средно по един журналист във войната между Израел и Хамас по данни на Международната журналистическа федерация, съобщи Асошиейтед прес в понеделник.

Новината идва няколко дни, след като бяха възобновени военните действия между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас, която управлява Ивицата Газа и е обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни. Войната започна в началото на октомври след мащабна атака срещу Израел на ислямистката организация Хамас. Израел отговори с пълномащабно нахлуване в Ивицата Газа.

"Във войната между Израел и Хамас всеки ден бива убит средно по един журналист или служител в медия", каза ръководителят на журналистическата федерация Антъни Беланже.

По негови думи конфликтът не може да бъде сравнен с никой друг по отношение на опасността за журналистите. От началото на войната са били убити около 60 журналисти, което се приближава до броя на журналистите, убити по време на цялата Виетнамска война преди половин век.

"Мога да кажа, че в Сирия, в Ирак, в бивша Югославия, не сме виждали такъв вид клане", каза Беланже пред Асошиейтед прес. Това продължава и след края на едноседмичното прекратяване на огъня в Газа, добави той. "За съжаление, този уикенд – след края на прекратяването на огъня, получихме лоши новини – поне трима или четирима бяха убити", каза още той.

По информация на Беланже сред загиналите журналисти има поне 51 палестинци, както и израелски, и ливански журналисти. Повечето от тях са били убити по време на израелските бомбардировки в Ивицата Газа. Беланже добави, че израелски журналисти са били убити и по време на нападението на Хамас в Южен Израел, което постави началото на войната.

Разрушени са и редакционните помещения на много медийни организации в Газа. По изчисления на федерацията преди конфликта в Газа е имало около 1000 журналисти и медийни служители.

Израел казва, че полага всички усилия да избегне убийството на цивилни граждани и обвинява Хамас, че ги излага на риск, като действа в жилищни райони.

При нападението на Хамас срещу Израел загинаха близо 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници. Властите в Ивицата Газа съобщават, че вследствие на отговора на Израел там са загинали над 15 хиляди души.

Конфликтът между израелци и палестинци продължава от десетилетия. През това време са водени няколко войни, а насилието периодично ескалира. Това, което се случва сега, е породено от най-мащабното нападение на Хамас срещу Израел, извършено от основаването на групировката в края на 80-те.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG