Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Историческо!" Как изкуственият интелект ще се регулира в ЕС


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Страните от ЕС се разбраха как да регулират използването на изкуствения интелект (AI), предадоха информационните агенции. Държавите приеха правилата за такава регулация късно вечерта в петък след близо три години спорове и обществени дебати.

Европейският парламент описа правилата като първи в света закон за изкуствения интелект.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон коментира решението с едно възклицание: "Историческо!"

Ето три основни елемента на проектозакона, по които се постигна съгласие:

  • Хората ще знаят дали "общуват" с човек или машина;
  • Ако изкуственият интелект се използва в области като образованието, над машината задължително ще трябва да има човешки контрол;
  • Глобите ще бъдат в милиони евро.

Малко история

Изкуственият интелект е дял от науката, който изучава възможностите на машини и компютърни програми да извършват дейност без допълнителна човешка помощ.

Първоначалните идеи за изкуствен интелект съществуват още в античността, но първата им по-съвременна форма е позната от изследвания на британския математик Алън Тюринг от 1941 г. Изкуственият интелект става име на университетска дисциплина през 1956 г.

Оттогава до днес AI е усъвършенстван до степен да може сам да създава изкуство и научни разработки, да извършва операции в областта на медицината, космоса, военното дело, опазването на вътрешния ред и сигурност и много други.

Чий дрон е по-умен? Изкуствен интелект води битка срещу Русия по въздуха
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

В края на 2022 се появи приложението "Чат Джи Пи Ти", което предизвика шок сред обществата по света. То е най-новото достижение на AI, предвидено за масова употреба. Способно е за секунди да напише научно есе, да създаде стих в стила на Шекспир, музика като тази на Бетовен или да преведе Виктор Юго.

Масовият достъп до тези услуги разкри най-ясно потенциала на AI, но също и рисковете, до които може да доведе по-нататъшното му използване. Например, "Чат Джи Пи Ти" може да създава фалшиви снимки от новини, които никога не са се случвали, а също и да описва убедително събития, каквито не е имало.

За какво беше спорът в ЕС

Споразумението, постигнато в петък вечерта, идва 2 години и 8 месеца след като Европейската комисия предложи първия си проект за такъв нормативен акт. Той разделя системите за изкуствен интелект в различни рискови групи. Приложенията, които са с по-висок потенциален риск, ще трябва да се подчинят на повече и по-строги изисквания.

Решението за въвеждане на общи правила дойде след повече от 15 часа обсъждания. Дебатите представляваха продължение на 24-часов разговор, започнал между участниците още в сряда.

Повод за спора беше позицията на Франция, Германия и Италия, които бяха съгласни да се регулират приложенията, но не и базисните модели за създаване на изкуствен интелект.

В петък беше постигнат компромис в този спор, като се прие подход "на две скорости", пише Агенция Франс прес.

Алгоритмите, които стоят в основата на изкуствения интелект, ще трябва да отговарят на определени норми за качество, да са преминали проверка за нарушаване на авторски права и да бъдат публично идентифицирани като продукт, създаден от AI.

Какво предвиждат новите правила

В основата на споразумението е решението да се разделят системите за изкуствен интелект според това какъв е рискът, който може да произтича от тях. Ето няколко примера.

  • Правителствата ще могат да използват биометрично наблюдение на хората в реално време само ако става дума за издирване на жертви, за превенция на заплахи или за издирване на хора, заподозрени за най-сериозни престъпления.
  • Ще бъде забранено използването на AI за намеса в политическите, религиозните, философските вярвания и убеждения, сексуалната ориентация и расовата принадлежност.
  • Като високорискови продукти на AI се приемат тези, които са свързани с критичната инфраструктура, образованието, човешките ресурси, поддържането на обществения ред. Собствениците на такива продукти ще трябва да осигурят човешки контрол над машината, да депозират техническа документация и да предвидят система за управление на риска.
  • AI, който взаимодейства с хората, ще трябва да информира потребителя, че той общува с машина, а не с истински човек.
  • Забраните са малко и се отнасят до приложенията, които противоречат на европейските ценности. Сред тях са системите за оценяване или за масово наблюдение, използвани в Китай.
  • Нарушителите ще плащат глоби, вариращи от 7.5 милиона евро до 35 милиона евро.
  • Глобите ще се налагат от нов орган - Европейско бюро за изкуствения интелект, което ще е в рамките на Европейската комисия.

Очаква се новото законодателство да влезе в сила в началото на следващата година, след като двете страни го ратифицират официално. То ще започне да се прилага две години след това, допълва Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG