Връзки за достъпност

Извънредни новини

Италия отново разреши ползването на Чат Джи Пи Ти, месец след като го блокира


Chat GPT
Chat GPT

Приложението за изкуствен интелект Чат Джи Пи Ти (ChatGPT) отново е разрешено за ползване в Италия, съобщава БТА, като се позовава на световните агенции.

Това се случва месец след като Италианската агенция за защита на личните данни блокира Чат Джи Пи Ти по съображения, че не зачита европейските регламенти и няма система за проверка на възрастта на непълнолетните потребители. Програмата не информираше потребителите си, че личните им данни се събират от компанията-собственик на приложението за нуждите на алгоритмите на нейната платформа.

Софтуерът е разработен от американската компания "ОупънЕйАй" (OpenAI) и е подкрепен финансово от технологичния гигант Майкрософт. Приложението беше представено в края на 2022 г. Функцията му е да отговаря на въпроси на потребители, използвайки компютърно генериран естествен език, идентичен на човешкия. Чат Джи Пи Ти извлича нужните за отговорите му данни от съдържание в интернет.

След блокирането на продукта в Италия "ОупънЕйАй" публикува на сайта си информация относно начина му на събиране и използване на данните на потребителите. Политиката на компанията относно личните данни вече може да бъде открита и на началната страница на приложението. Компанията каза, че е внедрила и инструмент, който позволява проверка на възрастта на потребители от Италия, които се включват в платформата.

Два месеца след старта си, Чат Джи Пи Ти достигна 100 милиона активни месечни потребители. Това го прави най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята.

"Свобода на действие". Нуждае ли се един бизнес от виртуална реалност
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG