Връзки за достъпност

Извънредни новини

Има други "критично важни въпроси". Румен Радев няма да предлага идеи за промени в конституцията на този парламент


Президентът Румен Радев. Снимката е архивна.
Президентът Румен Радев. Снимката е архивна.

Президентът Румен Радев няма да предлага на парламента идеите си за промени в конституцията, каза самият той в неделя. Той се аргументира с това, че настоящият парламент има "рекордно ниско гражданско представителство и още по-ниско обществено доверие". Затова "няма как да участвам със свои предложения", добави той.

Радев говори пред журналисти в Ниш. Там той участва в церемонията по пускането в експлоатация на газопровода между България и Сърбия.

Оценката му идва два дни след като депутатите приеха на първо четене измененията в конституцията. Поправките засягат и правомощията на държавния глава. Той ще бъде ограничен в това кого може да посочва за служебен премиер, а евентуалното му служебно правителство ще работи при функциониращ парламент, който ще контролира министрите.

В неделя президентът посочи общо три аргумента срещу идеята да се променя конституцията. Освен факта, че с това се занимава орган с рекордно ниско обществено доверие, той спомена и други тези:

  • че има други "критично важни въпроси", върху които Народното събрание трябва да се съсредоточи;
  • че промените в конституцията не бива да се ползват като "прикритие и оправдание за необходимостта от съществуване на тази коалиция".

България се управлява от правителство, договорено от формации, които доскоро бяха непримирими политически врагове - "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) от една страна и ГЕРБ-СДС от друга. Те, на свой ред, са подкрепяни и от ДПС, без това да е било въпрос на формални преговори.

В последните над две години България преживя политическа криза, заради която президентът беше принуден да назначава свои служебни правителства. Последното от тях, това на Гълъб Донев, направи опити да преобърне политическата ориентация на България. Това даде аргумент на ПП-ДБ и на ГЕРБ-СДС да съставят съвместно правителство и да предотвратят възможността за президентско управление чрез служебни кабинети, действащи без парламентарен контрол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG