Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конституционните промени бяха приети на първо четене с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС 


Конституцията на Република България (илюстративна снимка).
Конституцията на Република България (илюстративна снимка).

Управляващото мнозинство в Народното събрание прие на първо четене в петък конституционните промени. Тя бяха подкрепени със 164 гласа “за” от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС срещу 66 “против” от “Възраждане”, БСП и ИТН.

Това беше второ гласуване на първо четене, след като в началото на октомври предложенията не събраха 180 гласа подкрепа, но за тях гласуваха над 160 депутата. При това положение процедурата предвижда повторно гласуване на първо четене след на по-малко от два месеца, на което е необходима подкрепа от поне 160 гласа.

Сега следват още две четения, за които управляващите имат намерение да се случат още до края на тази година.

По време на дебата в пленарната зала председателят на конституционната комисия Радослав Чолаков от ГЕРБ посочи, че по много въпроси вече има постигнат консенсус, а по тези, по които експертите все още не са единодушни, ще бъде взето политическо решение.

"Изключително важно е, че продължаваме да водим дебата за промените в Конституцията на Република България, защото това е дебат за бъдещето на страната ни, това е дебат дали искаме да живеем в европейска правова държава, в която европейска правова държава всеки ще бъде включен, всеки ще бъде уважаван. Неговите достойнство и права ще бъдат зачитани", коментира правосъдният министър Атанас Славов.

Промените в основния закон бяха предложени с общ проект на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС в края на юли. През есента те бяха подложени на множество критики.

Най-сериозно недоволство предизвикаха идеите за ограничаване на възможността на президента да определя сам състав на служебно правителство, разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два отделни органа с премахване на Пленума му, както и част от текстовете за орязване на правомощията на главния прокурор.

По отношение на реформата в структурата на ВСС най-много критики бяха насочени срещу премахването на Пленума на съвета, както и срещу идеята представителите на парламентарната квота да доминират бъдещия Прокурорски съвет.

Предложението бъдещият Съдийски съвет да бъде доминиран от членове, които се избират пряко от съдиите, пък получи най-широка подкрепа още през есента.

В хода на петъчния дебат стана ясно, че формациите от управляващото мнозинство ревизират част от първоначалните си идеи, сред които промяната на националния празник от 3 март на 24 май и отпадането на забраната министри и депутати да имат двойно гражданство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG