Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС внесоха в парламента общ проект с конституционни промени


Десислава Атанасова от ГЕРБ, Ертен Анисова от ДПС и Надежда Йорданова от ПП-ДБ внесоха проекта с конституционни промени в деловодството на Народното събрание в петък.
Десислава Атанасова от ГЕРБ, Ертен Анисова от ДПС и Надежда Йорданова от ПП-ДБ внесоха проекта с конституционни промени в деловодството на Народното събрание в петък.

“Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС внесоха в петък в парламента общо проект с конституционни промени.

Предложенията бяха донесени в деловодството от бившата правосъдна министърка и зам.-председателка на групата на ПП-ДБ Надежда Йорданова, председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова и депутатката от ДПС Ертен Анисова.

В неделя от ПП-ДБ за пръв прът представиха своите идеи за поправка в основния закон. Сред тях са разделяне на Висшия съдебен съвет на два отделни органа, орязване на правомощията на главния прокурор, ограничаване на мандатите на кметовете до два поредни, индивидуална конституционна жалба и промяна в националния празник - вместо 3 март, такъв да стане 24 май.

През тази седмица Радомир Чолаков от ГЕРБ декларира, че колегите му ще подкрепят предложенията на ПП-ДБ, а същото направиха и от ДПС. Двете партии все пак възразиха срещу ограничаването на кметските мандати.

Малко преди внасянето на общия проект на трите политически сили, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза на пресконференция, че движението винаги е твърдяло, че съдебна реформа не може да се извърши без конституционни промени.

ГЕРБ и ДПС подкрепиха намерението на ПП-ДБ за поправка в основния закон още при гласуването за настоящото правителство на Николай Денков.

Под проекта за промени в Конституцията стоят подписите на всички 166 депутати от трите подкрепящи го парламентарни групи. Броят им е достатъчен, за да се приемат поправките - минималното необходимо мнозинство е от 2/3 от всички народни представители или 160 гласа.

Разглеждането на проекта може да започне след не по-малко от месец. Проектът трябва да се гласува на три четения в различни дни, за да бъде приет. Ако получи мнозинство от 180 гласа, процедурата е по-кратка като време. Ако гласовете при първото гласуване са под 180, следва повторен опит след не по-малко от 2 месеца и тогава мнозинство от 160 депутати е достатъчно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG