Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всички западни демокрации са застрашени". Байдън обеща подкрепа за Украйна, но републиканците са против


Володимир Зеленски и Джо Байдън в  Белия дом.
Володимир Зеленски и Джо Байдън в  Белия дом.

Всички западни демокрации са застрашени, ако на Владимир Путин бъде позволено да победи Украйна. Това каза президентът на САЩ Джо Байдън при посещението на украинския му колега Володимир Зеленски в Белия дом.

Американският държавен глава за пореден път настоя, че Вашингтон трябва да продължи да помага на Киев.

Посещението на Зеленски идва на фона на руска военна офанзива на две направления в Украйна. В същото време в Конгреса на САЩ представителите на Републиканската партия блокираха пакет от помощ за 61,4 млрд. долара за Киев.

Във вторник Байдън oбяви помощ от 200 милиона долара, включваща артилерийски и системи за противовъздушна отбрана. Същевременно той предупреди, че „без допълнително финансиране, ние бързо достигаме края на нашите възможности да помогнем на Украйна да отговори на спешните оперативни нужди, които има“.

"Руският президент Владимир Путин се надява, че САЩ няма да успеят да предоставят помощ на Украйна", каза Байдън на пресконференция в Белия дом.

Той увери Зеленски, че няма да обърне гръб на Украйна, както и че САЩ ще снабдяват с оръжия Украйна „толкова дълго, колкото могат“".

Байдън, който е част от Демократическата партия, предупреди републиканците, че ще направят „коледен подарък“ на Русия, ако не осигурят допълнителна военна помощ за Украйна.

Зеленски от своя страна каза, че Киев успява все повече да задоволи собствените си нужди и да зависи по-малко от помощ и подчерта, че успехът на неговата страна срещу Русия има въздействие и върху други европейски държави.

„Благодарение на успехите на Украйна, успехите в отбраната, други европейски държави са в безопасност от руската агресия“, каза Зеленски. Той добави, че целта пред украинската отбрана е победа в небето.

Зеленски отхвърли всякакви призиви за отстъпване на украинска територия на Русия.

Украинският президент пътува до Вашингтон, за да поиска средства за войната срещу Русия, но беше приет скептично от ключови законодатели от Републиканската партия.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън каза, че не е съгласен с искането на Байдън за предоставяне на 61,4 млрд. долара на Украйна.

На 4 декември Белият дом заяви на Конгреса, че след Нова година правителството няма да разполага с повече средства за оръжия за Украйна. От началото на инвазията на Русия през февруари 2022 г. досега Конгресът на САЩ е одобрил отпускането на повече от 110 милиарда долара, но нито един пакет помощи не е получил одобрение, откакто републиканците поеха контрола над Камарата на представителите през януари тази година, припомня Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG