Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гласуването на помощта за Украйна се провали. Байдън обвини републиканците в "политическо изнудване"


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини Републиканската партия за провала на гласуването в Сената за разглеждане на помощ за Украйна. В същото време украинският президент Володимир Зеленски каза пред лидерите на Г-7, че руският президент Владимир Путин разчита на рухването на западната подкрепа за Украйна.

Изказването му идва, след като реши да не говори пред Сената на САЩ заради отказа на републиканците да подкрепят допълнителен пакет от военна помощ за Киев. Това се случи, след като представители на Републиканската партия отказаха да подкрепят този разход.

"Републиканците в Конгреса заплашват да спрат подкрепата за Украйна, ако не успеят да прокарат изключително едностранчивата си гранична политика. Това е чисто и просто политическо изнудване. Залогът е твърде висок, а последиците - твърде сериозни, за политически игри", написа Байдън в социалната мрежа Екс.

Преди това американският президент подчерта, че "Конгресът трябва да одобри допълнително финансиране за Украйна, преди да излезе в отпуска".

Според Байдън, ако това не бъде направено, "Путин ще получи най-големия подарък, на който може да се надява" и САЩ "се отказват от глобалното лидерство".

В сряда законопроектът за предоставяне на нова финансова помощ за нуждите на сигурността на Украйна и Израел беше блокиран в Сената на САЩ. Републиканците настояват приоритетно за засилване на мерките за контрол на имиграцията на границата между САЩ и Мексико.

При гласуване, което щеше да проправи пътя за започване на дебат по законопроекта, нямаше мнозинство от необходимите 60 гласа. Така пакетът от 110,5 млрд. долара - около 60 млрд. от които - за Украйна, няма да се разглежда.

Камарата на представителите, която се контролира от републиканците, одобри законопроект за отпускане на пари на Израел, но не и на Украйна, след което демократите блокираха документа в Сената.

През октомври администрацията на президента Джо Байдън поиска от Конгреса близо 106 млрд. долара за подпомагане на Украйна, Израел и сигурността на американските граници. В понеделник от Белия дом съобщиха, че средствата на САЩ за защита на Украйна срещу Русия ще бъдат изчерпани до края на годината.

В четвъртък Вашингтон каза, че ще отпусне нова военна помощ за Киев в размер на 175 млн. долара, които ще бъдат взети от резервите на изпълнителната власт. Тази помощ включва оборудване за противовъздушната отбрана, ракети и артилерийски боеприпаси.

Във вторник Зеленски отмени речта си пред членовете на Сената на САЩ в последния момент. В сряда във видеовръзка с лидерите на Г-7 той заяви важността на единството и подкрепата за Украйна и че Русия се надява, че консолидацията на света ще рухне през следващата година.

Зеленски каза още, че руската армия значително е увеличила натиска на фронта. Москва не спира атаките си с артилерия и дронове, които водят до цивилни жертви.

Украйна беше нападната непровокирано от Русия на 24 февруари 2022 г. Оттогава Киев се отбранява с помощта на западните си съюзници, включително САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG