Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън заплаши Путин и Хамас и поиска близо 100 млрд. долара за подкрепа на Украйна и Израел


Джо Байдън се обърна към американците в реч от белия дом, 20 октомври 2023 г.
Джо Байдън се обърна към американците в реч от белия дом, 20 октомври 2023 г.

В реч от Белия дом президентът на Съединените щати Джо Байдън поиска от конгреса допълнителни близо 100 милиарда долара за подкрепа на Украйна и Израел. Той заплаши, че САЩ няма да позволят "на терористи като Хамас и тирани като Путин да вземат надмощие".

По думите му САЩ "имат отговорност" да подкрепят двете държави - "демокрации, мишена на терористи и диктатури".

На 7 октомври обявената от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни за терористична организация Хамас нападна израелска територия. Израел обяви състояние на война и започна да нанася удари в Ивицата Газа.

Украйна беше нападната непровокирано от Русия на 24 февруари 2022 г. От тогава с помощта на Западните си съюзници, включително САЩ, Киев се отбранява.

В предаваното по телевизията обръщение към американците в четвъртък вечерта Байдън каза, че подкрепата към Израел и Украйна е в националния интерес на САЩ.

Той също подчерта спешната необходимост от хуманитарна помощ за палестинските цивилни граждани в Ивицата Газа.

"Историята ни учи, че когато терористите не плащат за терора, когато диктаторите не плащат за агресията, това носи повече хаос и смърт, повече разрушения. Те не спират и разходите и заплахите за Америка и света се увеличават", каза американският президент.

Той припомни, че бившият руски президент Дмитрий Медведев наскоро нарече Естония, Латвия и Литва балтийските провинции на Русия.

По думите на Байдън ако САЩ обърнат гръб на Украйна и Израел, това "ще застраши американското лидерство, което е в основата на световната стабилност, съюзническите отношения, които гарантират сигурността на САЩ, и американските ценности".

Той припомни посещението си в Киев по повод годишнината от руската инвазия.

"Чувствах, че нося американска идея, американска надежда на хора, които се борят за същите идеали, за които ние се борихме преди 250 години: свобода, независимост, самоопределение."

По думите на Байдън подпомагането на двамата съюзници на САЩ е "умна инвестиция, която ще донесе дивиденти за американската сигурност за поколенията".

Това е първото пряко обръщение на президента Байдън към американците, в което той казва колко е важно да се подкрепи Украйна.

Преобладаващото мнозинство от американските законодатели подкрепят подпомагането на Украйна, но напоследък в Конгреса на САЩ се чуват скептични гласове, които се питат колко дълго ще продължи тази подкрепа.

Проучвания на общественото мнение в САЩ показват спад в подкрепата на идеята за отпускане на значителни средства за подпомагане на Украйна. Обръщението на президента беше отчасти отговор на тези настроения.

"Не можем и няма да позволим на терористи от Хамас, на тирани като Путин да вземат властта. Няма да позволим това да се случи! Не можем да забравим кои сме ние. Ние сме Съединените американски щати. Няма нищо, което да не можем да постигнем", завърши речта си Байдън.

Русия каза, че коментарът на Байдън издава цинизма на САЩ.

"Коментарът на президента на САЩ Джо Байдън, в който той нарече подкрепата за Украйна и Израел "инвестиция", показва, че Вашингтон се възползва от прокси войни, вместо да се бори за идеи", каза в петък говорителка на руското външно министерство Мария Захарова.

"Нищо лично, просто бизнес", каза тя, използвайки коментар, станал известен от филма "Кръстникът", за да обобщи това, което според нея е истинската позиция на САЩ по отношение на конфликтите в чужбина.

"Войните традиционно са "умни инвестиции" за САЩ, тъй като не се водят на американска земя и те не се интересуват от разходите, които поемат другите", каза Захарова.

По-късно в петък реагира и говорителят на руското президентство Дмитрий Песков.

"Подобен език не подхожда изобщо на държавни глави и е неприемлива за нас", каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG