Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двойно повече проверки. Терзиев затяга контрола върху горенето и старите автомобили


Замърсяването на въздуха в София в сряда беше видимо.
Замърсяването на въздуха в София в сряда беше видимо.

Ден, след като мръсният въздух обхвана цяла София, Общината затяга контрола върху нерагламентираното горене и използването на стари автомобили в града. Това съобщи в четвъртък кметът на града Васил Терзиев.

Нивата на замърсяване на въздуха в много райони на София в сряда вечер беше над нормата. Като причината за това Терзиев определи използването на твърди горива и горенето на масла и гуми.

Заради високите нива на фини прахови частици, които са вредни за човешкото здраве, в сряда общината призова хората в столицата да ползват градския транспорт. Столичният инспекторат също е засилил проверките на обекти, които са потенциални замърсители.

По думи на Терзиев само за вчерашния ден са направени двойно повече проверки отколкото през цялата 2022 г.

"Съставихме 65 акта и глоби с фиш. Само вчера проверките бяха 87. За сравнение в миналата година за периода 1-20 декември са извършени 44 проверки и съставени 32 акта, а през 2021 г съответно 30 проверки и 16 акта“, съобщи той в профила си във Фейсбук.

Обяснено. Кои коли няма да могат да влизат в центъра на София
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

В четвъртък нивата на замърсяване се понижиха значително, защото се промени времето, каза още Терзиев.

„По-добрите метеорологични условия, вдигането на мъглите, вятъра допринасят за навлизането на чист въздух над града“, написа той.

София е един от градовете с най-високи нива на фини прахови частици в Европа според данни на Световната здравна организация. Той казва, че ще работи да се подобри въздуха в столицата като затегне контрола върху нерегламентираното горене и ограничаване на достъпа на стари автомобили.

Най-честите нарушения са за нерегламентирано горене и замърсяване от строителни обекти като транспорт на отпадъци без чергила, замърсяване на улиците от камиони с кал по гумите и други", каза още Терзиев.

Замърсяването на въздуха в София се дължи на комбинация от мъгла, инверсия, липса на въздушни течения и съществуващото вече замърсяване, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по бТВ в сряда. Според него обаче има подобряване в сравнение с предишни години заради мерките, които се взимат от правителството и общината. За пример той даде електрифицирането на градския транспорт, което вече е достигнало 85%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG