Връзки за достъпност

Извънредни новини

Демонтираните фигури от съветския паметник са преместени в село Долни Лозен


Опакованите за транспортиране фигури от паметника.
Опакованите за транспортиране фигури от паметника.

Демонтираните бронзови фигури от Паметникa на съветската армия са преместени до площадката за съхранение рано сутринта в събота, съобщи БНТ като се позова на Областната управа на София-град.

Фигурите са транспортирани при засилена охрана до посоченото от администрацията място в с. Долни Лозен. Работници разглобяват скелето, издигнато около най-високата част на паметника.

Новината за извозването на фигурите от монумента идва на фона на политическо напрежение заради демонтажа. Областната управителка Вяра Тодева е с охрана заради смъртни заплахи. Работата на парламента беше затруднена от депутатите от проруската партия “Възраждане”, БСП и ИТН. В началото на седмицата те блокираха работата на Народното събрание и нарекоха това „протест“ срещу демонтажа на Паметника и конституционната реформа. Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов заплаши с "линч" и "нараняване и отнемане на най-милото".

Натоварването на камиони и извозването на фигурите е станало преди изгрев. "Докато се разхождах тази сутрин из Княжеската градина, съвсем случайно, около 04:30 станах свидетел на последния път на шпагина, неговия приносител и антуража му към историята", написа във фейсбук профила си Асен Генов, автор на ютуб предаването "Контракоментар".

След две разпореждания на Административния съд - София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на демонтажа на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок.

От областната администрация допълват, че спазват стриктно закона.
Паралелно това започва изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите.

За опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма „Егида – София“ ЕАД.

Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши “Марковстудио” ООД. Договорът е от петък 22 декември 2023 г.

"Областната администрация на София продължава да изпълнява своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, въпреки неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес", посочват от областната управа.

Паметникът на съветската армия в София е построен от комунистическия режим с пропагандна цел, близо 10 години след като СССР обявява война на България. Това е една от основните причини граждани и политици след края на социализма да искат премахването му от центъра на столицата. През декември 2023 г. официално започна демонтирането му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG