Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израелската армия е задържала стотици представители на Хамас и продължава операцията в Газа


Израелски войник в Ивицата Газа по време на сухопътната операция на израелската армия в анклава. Снимката е 22 декември
Израелски войник в Ивицата Газа по време на сухопътната операция на израелската армия в анклава. Снимката е 22 декември

Израелската армия е задържала над 200 представители на Хамас през последната седмица. От началото на войната в Ивицата Газа задържаните членове на палестинската групировка са общо 700, съобщи ДПА.

Хамас е ислямистка групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни. От 2006 г. тя контролира Ивицата Газа, в която живеят над 2,3 млн. души.

На 7 октомври бойци на Хамас осъществиха нападение на израелска територия, в което бяха убити над 1200 души, а стотици други бяха взети в плен. В отговор Израел започна война срещу групировката, която прерасна в инвазия в Ивицата Газа и доведе до смъртта на хиляди нейни жители.

Израелската армия твърди, че през седмицата членове на Хамас и другата военизирана ислямистка организация от Газа – Ислямски Джихад, са били отведени за разпит в Израел. Заедно с това от Тел Авив съобщиха и за десетки убити бойци на Хамас след удар срещу сграда в Ивицата Газа.

Израел за пореден път съобщи, че няма намерение да спира офанзивата си в Газа. Това се случи на фона на новината за нови убити израелски войници, които от началото на сухопътната операция в Ивицата са вече общо 144 души.

В същото време от Хамас твърдят, че при въздушен удар срещу две жилищни сгради в Газа са загинали 90 души.

Твърденията и на Израел, и на Хамас не могат да бъдат независимо потвърдени.

От ислямистката групуровка отправиха обвинения към Тел Авив за извършени екзекуции без съд и присъда от израелската армия. Хамас твърди, че става въпрос за общо 137 подобни случая след 7 октомври и поиска международно разследване.

Пред Франс прес от израелската армия са отговорили, че „не са запознати с въпросния инцидент“ и очакват „по-конкретни подробности“.

В последните седмици няколко държави, сред които Великобритания и Германия призоваха за трайно прекратяване на огъня. От седмици САЩ призовават Израел да гарантира, че ще защитава живота на цивилното население в Газа. Здравните власти в анклава, които са под контрола на Хамас, твърдият, че загиналите след началото на ударите от страна на Тел Авив са над 20 000.

Израел и спорът за земите. Кое къде е на картата?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG