Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев отхвърли твърденията на Москва, че Русия е превзела стратегическия град Мариинка


Архивна снимка показва разрушения град Мариинка край Донецка област, 11 май, 2023
Архивна снимка показва разрушения град Мариинка край Донецка област, 11 май, 2023

Киев съобщи в понеделник вечерта, че украинските войски са отблъснали три "неуспешни атаки" в близост до разрушената и почти безлюдна община Мариинка в Донецка област.

Новината идва, след като по-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза на телевизионна среща с президента Владимир Путин, че руските сили са превзели стратегическия град.

"Не е коректно да се говори за превземане на Мариинка", каза украинският военен говорител Олександър Щупун в национален ефир. "Сраженията за Мариинка продължават".

"В момента нашите военнослужещи се намират в административните граници на Мариинка, но градът е напълно разрушен", добави той.

Мариинка е сравнително малък град с население преди войната под 10 000 души. Според британското разузнаване руските военни се стремят да го превземат, за да напреднат още по на запад и да защитят по-добре окупирания град Донецк.

Щупун каза също, че руските окупационни сили "все по-често" отказват да участват в щурмови операции на фронтовата линия. "Има информация за нарастващ брой откази на окупатори да участват в щурмови операции. По-специално това се наблюдава в частите на 1-ви армейски корпус на [Русия]", каза той.

Във вторник сутринта военновъздушните сили на Украйна (ВВС) съобщиха, че противовъздушната отбрана на Украйна е свалила през изминалата нощ 13 от общо 19 дрона, изстреляни от руските сили.

Ден по-рано украинските военни съобщиха, че силите им са свалили десетки произведени в Иран безпилотни самолети "Шахед", и добавиха, че са свалили още два руски изтребителя. Информацията дойде на фона на предишни твърдения за все по-големи успехи срещу вражеските въздушни нападения.

Киев очаква в близките дни доставката на дългоочакваната първа пратка модерни изтребители F-16, с които Украйна се опитва да се противопостави на въздушното превъзходство на Русия над окупираните територии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG