Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Коалиция за изтребители". Ще получи ли Украйна самолети F-16


Изтребител F-16 в цветовете на Украйна. Колаж, публикуван от ВВС на Украйна в Туитър.
Изтребител F-16 в цветовете на Украйна. Колаж, публикуван от ВВС на Украйна в Туитър.

Още в началото на войната на Русия в Украйна Киев поиска модерни изтребители, за да се защити. Повече от година западните съюзници избягваха темата. Сега има раздвижване - украински пилоти вече се обучават да летят на F-16. Дарение на самолети ли е следващата стъпка?

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поднови призива си страната му да получи от западните си партньори произведени в САЩ изтребители F-16. Той каза, че появата им с украински пилоти ще бъде силен сигнал от света, че инвазията на Русия ще завърши с поражение за агресора.

"Основното нещо е бързината в обучението и доставката - което означава времето между взимането на решения и реалната защита на нашето небе", каза Зеленски. Военновъздушните сили (ВВС) на Украйна използват изтребители от съветската епоха.

Ройтерс описва известните дотук факти за формиращата се от западните поддръжници на Киев “коалиция за изтребители”. Тя се роди по предложение на Зеленски. Идеята е да бъдат осигурени модерни самолети и обучение за ВВС на Украйна.

Кой е в “коалицията за изтребители”

Идеята за даване на западни изтребители на Украйна получи голям тласък миналата седмица. Президентът на САЩ Джо Байдън каза пред лидерите на Г-7 по време на срещата им в Хирошима, че Вашингтон подкрепя съвместни съюзнически програми за обучение на украински пилоти да летят на самолети F-16.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че няма окончателно решение за изпращане на бойни самолети от Вашингтон.

Германският канцлер Олаф Шолц, който също говори на срещата на върха на Г-7, каза, че обещанието за обучение на пилоти е послание: "Русия не може да разчита на победа, ако заложи на дълга война."

В сряда министърът на отбраната на Норвегия заяви, че страната му подкрепя съвместните програми за обучение, но все още не е взела решение за даряване на изтребители. Подобна подкрепа предложи и холандският министър на отбраната.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза във вторник, че обучението на украински пилоти няма да направи НАТО страна в конфликта. Алиансът изключи създаването на зона, забранена за полети, още в начало на войната преди 15 месеца, за да избегне всякаква идея за пряк конфликт с Русия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза във вторник, че обучението на украински пилоти няма да направи НАТО страна в конфликта. Алиансът изключи създаването на зона, забранена за полети, още в начало на войната преди 15 месеца, за да избегне всякаква идея за пряк конфликт с Русия.

Прехвърлянето на изтребители F-16 в Украйна ще повдигне въпроса за ролята на НАТО в конфликта, казаха в понеделник високопоставени руски дипломати. "В Украйна няма инфраструктура за експлоатацията на F-16, няма и необходимия брой пилоти и обслужващ персонал", каза посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов.

Американски официални лица изчислиха, че за обучение в Европа и доставка на F-16 ще са нужни поне 18 месеца.

Зеленски получи обещания за подкрепа от британския министър-председател Риши Сунак и холандския премиер Марк Рюте. Нито един от двамата не се ангажира с изпращането на самолети.

Западните правителства се опасяват да не оставят собствените си страни без защита, като предоставят твърде много оборудване на Украйна. Те също така избягват да изпращат каквото и да било оръжие, с което би могло да се навлезе дълбоко в руска територия и да даде на Москва повод за разширяване на войната.

Всяка коалиция от донори на F-16, произведени от американската компания Lockheed Martin, вероятно ще разчита на подкрепата на САЩ, които са най-големият оператор на самолетите.

Досега на Украйна не са предоставени западни изтребители. Полша и Словакия изпратиха 27 съветски самолета МиГ-29, с каквито разполага на въоръжение украинската армия.

Полша даде на Украйна 14 машини МиГ-29 и обеща още. Полският президент Анджей Дуда обаче каза, че Варшава разполага с твърде малко F-16, за да предостави такива на Киев.

Словакия дари на Украйна 13 Миг-29 в различно състояние на летателна годност.

От къде могат да дойдат изтребителите

На 4 май премиерът на Нидерландия Марк Рюте каза, че страната работи със съюзниците си, включително Великобритания, Белгия и Дания, за да реши дали да изпрати F-16 на нападната от Русия държава.

Нидерландия разполага с 24 самолета F-16, които ще бъдат в експлоатация до средата на 2024 г. След това ще бъдат заменени с по-новия F-35. Освен това тя разполага с 18 F-16, които не са оперативни, а 12 от тях са продадени.

Великобритания е готова да подкрепи всяка страна, която желае да изпрати изтребители.

Великобритания няма да изпрати самолети на Украйна, каза говорител на Сунак, тъй като Лондон не разполага с F-16, каквито Украйна иска. Великобритания е готова да подкрепи всяка страна, която желае да изпрати изтребители, каза Сунак.

Германия не притежава F-16, но министърът на отбраната Борис Писториус каза, че се разглеждат възможностите за подкрепа на коалиция от държави за обучение на украински пилоти.

Дания, която разполага с около 30 F-16, заяви през февруари, че е "отворена" за идеята да изпрати изтребители в Украйна.

Алтернатива може да бъде самолетът JAS Gripen на шведския производител на отбранителни продукти SAAB. Този вид изтребител се смята за по-евтин и достъпен за експлоатация.

Швеция, която подаде молба за членство в НАТО, съобщи, че не планира да изпраща Gripen в Украйна и че се нуждае от наличните си бройки. Чешката република използва наети Gripen, а Словакия чака да получи F-16.

Кога започва обучението на пилоти

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че страната му е отворена за обучение на украински пилоти веднага. Париж не разполага с F-16, а само с военни самолети Rafale - френско производство, и изтребители Mirage 2000 от предишното поколение.

Великобритания се съгласи да започне обучението на украински пилоти през пролетта и обмисля съкращаване на сроковете.

Във вторник ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че в Полша е започнало обучението на украински пилоти за управление на изтребители F-16.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG