Връзки за достъпност

Извънредни новини

Великобритания ще даде на Киев дронове с голям обсег и ще обучава пилоти на F-16


Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) и британският премиер Риши Сунак, 8 февруари 2023 г.
Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) и британският премиер Риши Сунак, 8 февруари 2023 г.

Великобритания ще даде стотици дронове с обхват над 200 километра на Украйна и скоро ще започне да обучава украински пилоти на изтребители F-16. Това се посочва в изявление на британското правителство във връзка посещението на украинския президент Володимир Зеленски в страната.

В изявлението се отбелязва, че посещението се провежда в навечерието на срещата на върха на Г-7 в Япония, на която се очаква да бъдат взети нови решения в подкрепа на Украйна.

Зеленски се срещна с британския премиер Риши Сунак, след като през последните дни посети Париж, Берлин и Рим. Преди срещата украинският президент каза, че ще проведе "съдържателни разговори" с британския лидер.

Това е второто официално посещение на Зеленски във Великобритания, откакто Русия нападна страната му. По време на първото - през февруари, Лондон се ангажира да изпрати самолети и танкове.

Миналата седмица Обединеното кралство обяви доставка за Украйна на ракети Storm Shadow с обсег над 100 километра. Това е първата доставка на западни ракети с голям обсег.

"Днес премиерът ще потвърди предоставянето на Обединеното кралство на стотици ракети за противовъздушна отбрана и безпилотни летателни апарати, включително стотици нови атакуващи дронове с обсег на действие над 200 км", се казва в изявлението на британското правителство в понеделник.

В него е цитиран Сунак, който казва, че Лондон подкрепя предоставянето на Украйна на изтребители F-16. Програмата за обучение на украински пилоти е част от британските усилия в тази посока.

По-рано Кремъл осъди предоставянето на ракети с голям обсег на Украйна, заявявайки, че Москва си запазва правото да отмъсти.

Зеленски пристигна във Великобритания от Франция, където се срещна с президента Еманюел Макрон. Преди това пътува до Италия и Германия. Всички тези страни обещаха нови пакети с военна помощ на Киев в очакване на обявената контраофанзива на украинската армия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG