Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон обеща на Зеленски да достави на Украйна бронирани машини и леки танкове


Президентът на Украйна Володимир Зеленски (вляво) е посрещнат от президента на Франция Еманюел Макрон при пристигането си в президентския дворец Елисей в Париж на 14 май 2023 г.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски (вляво) е посрещнат от президента на Франция Еманюел Макрон при пристигането си в президентския дворец Елисей в Париж на 14 май 2023 г.

Франция ще подготви и оборудва няколко украински батальона с десетки бронирани машини през следващите седмици, включително леки колесни танкове AMX-10RC. Това каза президентът Еманюел Макрон на среща с украинския си колега Володимир Зеленски в неделя в Париж, съобщи Le Figaro.

Новината идва на фона на подготвяната украинска контраофанзива. Преди това през уикенда Зеленски посети Германия и Италия.

В изявление след срещата Макрон каза, че военната подкрепа за Киев продължава, подготвят се нови доставки, "за да се вземат постоянно предвид най-неотложните нужди за укрепване на отбранителните способности на Украйна".

Макрон добави, че Париж е съсредоточил "усилията си в подкрепа на способностите за противовъздушна отбрана на Украйна". Франция е готова да продължи да обучава украинските военни и да предоставя хуманитарна помощ.

Президентите на двете страни призоваха за засилване на "колективния натиск върху Русия чрез нови санкции".

Макрон и Зеленски подкрепиха усилията за изправяне на Кремъл пред международното правосъдие за военни престъпления. Те призоваха всички страни да "дадат максимална международна легитимност" на инициативата си за създаване на специален трибунал.

Зеленски пристигна в Париж на 14 май. Във френската столица той се срещна и с министър-председателя Елизабет Борн и външния министър Катрин Колона. По-рано Зеленски посети Германия, където се срещна с президента Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Олаф Шолц. Шолц обяви нов пакет от военна помощ за Киев и обеща да подкрепя Украйна "докато е необходимо".

На 13 май Зеленски посети Рим, където с премиера Джордж Мелони. След срещата той каза, че "има много важни решения за защита на небето" на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG