Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев потвърди, че украинските сили се изтеглят от стратегическия град Мариинка


Изглед от дрон показва останките от разрушения от руснаците град Мариинка
Изглед от дрон показва останките от разрушения от руснаците град Мариинка

Началникът на генералния щаб на Украйна генерал Валерий Залужний потвърди, че украинските войски до голяма степен са се изтеглили от стратегическия град Мариинка в Донецка област.

Новината идва, след като в понеделник руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи на телевизионна среща с президента Владимир Путин, че руските сили са превзели малкия град.

Мариинка е разположена на около 30 км югозападно от областния град Донецк, който е контролиран от Русия. Според британското разузнаване руските военни се стремят да го превземат, за да напреднат още по на запад и да защитят по-добре Донецк.

Първоначално украински военен говорител каза, че "не е коректно да се говори за превземане на Мариинка" и отбеляза, че силите на Киев се намират в административните граници на града.

По-късно обаче Залужний каза пред журналисти, че се подготвят нови отбранителни линии извън градчето, което е полуразрушено и изоставено от жителите си.

“Ние пазим всеки метър от нашата земя. Но когато на това тясно късче вражески снаряди започнат да копаят, то става много опасно, а животът на нашите войници е по-важен", каза главнокомандващият.

Той добави, че затова, след като Мариинка са удържали града почти две години и украинските сили все още са в северната й част, са подготвили отбранителна линия извън нея.

Залужний каза още, че руските сили могат да успеят да превземат Авдиевка, северно от Донецк, за "два до три месеца". Генералът добави, че отбраната на града ще продължи, колкото е възможно по-дълго.

Украинската армия предприе контраофанзива през лятото, но тя не успя да постигне големи успехи и в момента най-ожесточените боеве се водят по фронтовете в Източна и Южна Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG