Връзки за достъпност

Извънредни новини

Паркинг, улица, апартаменти. Как Русия иска да получи още повече имоти в България


Свободна Европа видя документи, от които става ясно, че Русия предявява претенции към имоти в центъра на София и кварталите "Изток“, "Княжево“, "Овча купел" и "Възраждане". Колаж.
Свободна Европа видя документи, от които става ясно, че Русия предявява претенции към имоти в центъра на София и кварталите "Изток“, "Княжево“, "Овча купел" и "Възраждане". Колаж.

Русия има най-много имоти в България в сравнение с други страни, но иска още. Кремъл отпусна пари за издирването на всичко от времената на Руската империя и на СССР. Първите претенции вече са обявени. Свободна Европа се запозна с документи, които разкриват какво още иска Русия в София.

Точно срещу руското посолство в София има хотел, а пред хотела има паркинг. А между посолството и този паркинг на Парк-хотел "Москва" е столичният булевард "Драган Цанков".

Общото между имотите от двете страни на булеварда е само това, че хотелът носи името на руската столица. Иначе посолството си е руска собственост, а терените и сградите от другата страна си имат частни собственици.

Не само парцелът срещу посолството, но и апартаменти и земя в още три квартала на София.

Само че държавата Русия не мисли така.

Посолството официално е предявило претенции към 700 кв. метра земя, върху която попадат паркингът и част от улицата, по която се влиза в квартала. Руската федерация няколко пъти e пращала писма на Столичната община, с които претендира не само за парцела срещу посолството, но и за апартаменти и земя в още три квартала на София. Това разкриват документи, които Свободна Европа проучи.

Действията на посолството във връзка с имотите започват две години преди Русия да нападне Украйна. Те са част от обща политика на президента Владимир Путин, който в началото на 2024 година подписа и указ, с който поиска да бъдат издирени всички задгранични имоти от времето на Руската империя и Съветския съюз.

И в момента Русия притежава в София най-много имоти сред всички чужди посолства. Москва се разпорежда с повече сгради и земя от посолствата на САЩ, Китай, Франция и Германия взети заедно, показа предишно разследване на Свободна Европа. Руснаците дори владеят имоти, които според съда си имат други собственици, но отказва да ги освободи с мотива, че те са неприкосновени заради дипломатически статут.

В тази история обаче става дума за други имоти, за които досега не сме чували да имат някаква връзка с Русия или пък Москва да си ги е искала.

Става дума за имоти в кварталите "Изток“, "Княжево“, "Овча купел", "Възраждане" и централната част на София. Това са част от новите претенции на Русия, описани в документите, с които Свободна Европа се запозна.

Попаднахме на документите за тази история, докато събирахме информация за стопанисваните имоти от Русия в България. Докато откривахме нови факти, дойде и новината от Москва - президентът Владимир Путин поиска ускоряване на работата по издирване на имоти на две държави, които днес не съществуват - Руската империя и Съюзът на съветските социалистически републики (СССР), но пък Руската федерация е техен наследник.

От две години Русия води непредизвикана война срещу Украйна, в която вече загинаха хиляди мирни украинци, а нападенията по въздух срещу Киев и други украински градове продължават да са всекидневие. България и другите страни от Европейския съюз осъдиха агресията, наложиха санкции на Русия и помагат с оръжие и пари на Украйна. Заради това Русия обяви тези държави за неприятелски.

България също е неприятелска държава, казва Москва. Това обаче не пречи на руското посолство да проявява апетит към още имоти.

Какво иска Русия този път

Потърсихме фактите за тази история от Столична община, посолството на Русия, държавното предприятие в Москва, което управлява имотите зад граница, както и от свои източници. Най-честият отговор, който получавахме, беше мълчание.

В документите, които видяхме, става дума за имоти в центъра на София и кварталите "Изток“, "Княжево“, "Овча купел" и "Възраждане". Те са описани в пет официални писма, получени в Столичната община в продължение на три години - 2020, 2021 и 2022 година.

Заявленията идват в общината през руското посолство, но са подписани от руското федерално предприятие “Госзагрансобственность”. Това е държавна фирма на пряко подчинение към администрацията на президента на Руската федерация, т.е. Путин.

С тези пет писма Москва търси имоти в София от годините след Втората световна война. Тогава България е съюзник на Нацистка Германия, но през август 1944 година обявява неутралитет. Следващия месец войските на СССР влизат в София и с тяхна помощ е наложена комунистическа диктатура, която остава до 1989 г.

Сега руското посолство се позовава на закон, който е приет след влизането на съветските войски и в тяхно присъствие - става дума за закон от 1946 г. за предаване на германските активи в България на Съветския съюз.

За какво става въпрос в този закон

Този закон предвижда национализация в полза на СССР, която е извършена от България след края на Втората световна война. Тогава в страната започва да управлява комунистическата партия, която е близка до тогавашния СССР.

Факсимиле от Държавен вестник, 31 май 1946 г.
Факсимиле от Държавен вестник, 31 май 1946 г.

В чл. 1 на закона е записано, че на база решението на Берлинската (Потсдамска) конференция и като „частична компенсация за щетите и страданията, причинени от Германия на Съветския съюз“, всички активи, собственост на германски физически и юридически лица, се дават на СССР. Това означава всички фабрики, имоти, апартаменти, къщи.

Срещата на лидерите на СССР, САЩ и Великобритания в Потсдам през лятото на 1945 г. урежда следвоенното бъдеще на Германия, която вече официално е капитулирала. Приетият от България закон засяга собствеността на германската държава и германски физически и юридически лица в страната.

Факсимиле от писмото до кмета на София, заведено в деловодството на 26 април 2021 г.
Факсимиле от писмото до кмета на София, заведено в деловодството на 26 април 2021 г.

75 години по-късно Русия се позовава на този закон и пише до Столична община, за да си поиска това, което смята за свое.

Заявления от страна на Русия са регистрирани в Столична община и през 2022 г. - годината, в която войната започна, а Русия обяви България за неприятелска държава.

"Искането е свързано с правата на Руската Федерация като правоприемник на СССР по отношение на определени недвижими имоти (бивша собственост на германски граждани)", казаха за Свободна Европа от Столична община.

Заявленията са свързани с имоти, които е трябвало да бъдат предадени на руската страна въз основа на закона за предаване на СССР на германското имущество в България.

След като получава писмата, общината иска от Министерството на външните работи (МВнР) международни споразумения, протоколи и документи, с които да се изясни дали претенциите към тези имоти са основателни.

"Документите не са изпратени от МВнР в Столична община, тъй като част от тях са с гриф “Поверително”, а другите са достъпни само при определен ред в учрежденския архив на министерството", пише в отговора на общината до Свободна Европа.

На практика досега нищо не е последвало от руските заявления.

Кои са имотите, които Русия търси

Става въпрос за парцел и сграда в квартал "Овча купел", два апартамента в район "Възраждане" и един на ул. "Лавеле" в централната част на столицата, парцели в "Княжево" и "Изток". Данните за тези имоти научихме от Столична община, както и от пълномощно, което руската държавна компания е издало на адвоката, който да я представлява пред българските власти.

Свободна Европа разполага с преписката за парцела в квартал "Изток". Той е от близо 700 квадратни метра, намира се непосредствено срещу посолството на Русия и върху него в момента има паркинг и улици.

В червено са парцелите, в които попада имот, бивша собственост на Леополд Линдбюхрел. Той е иззет по силата на Закона за предаване в собственост на СССР на германското имущество в България. В жълто е сградата на руското посолство в България.
В червено са парцелите, в които попада имот, бивша собственост на Леополд Линдбюхрел. Той е иззет по силата на Закона за предаване в собственост на СССР на германското имущество в България. В жълто е сградата на руското посолство в България.

Потърсихме информация и от район „Изгрев“, където се намира квартал „Изток“. Кметът Делян Георгиев каза за Свободна Европа, че през 2021 г. в общината са постъпили искания за проверка на няколко имота, но не си спомни точния им брой.

„Няма как да върнем тези имоти, защото е минало много време и защото кварталът се е развил и на тяхно място има улици и жилищни сгради“, каза Делян Георгиев.

Паркингът пред Парк-хотел "Москва" попада в терена, който Русия претендира да е нейна собственост.
Паркингът пред Парк-хотел "Москва" попада в терена, който Русия претендира да е нейна собственост.

Квартал „Изток“ е един от скъпите столични квартали. Има обяснение защо руските претенции са към имоти именно там. Преди 1944 г. в "Изток" е имало няколко фабрики, собственост на германски граждани. Около тях се е развил и жилищният квартал, като повечето собственици на парцели и сгради са били германци.

С идването на комунистическата власт в България голяма част от частната собственост в квартала е национализирана. Районът е наречен „Сталин“, на името на генералния секретар на съветската комунистическа партия и едноличен ръководител на тоталитарния режим в Съветския съюз от 1922 до смъртта си през 1953 година.

Адвокатът, който представлява руската страна, отказа да коментира темата пред Свободна Европа.

Проблемът с германските активи

Историята с германските имоти след войната все още не е напълно проучена, пише в своя научна публикация от 2000 г. проф. Господинка Никова от Българската академия на науките, която изследва този период.

Тя установява, че към края на войната Германия притежава най-голяма собственост в България в сравнение с другите държави. През 30-те години на големите германски фирми са дадени специални преференции. Тогава България е съюзник на Германия.

След края на Втората световна война всички германски активи в България стават съветски. При подписването на Съглашението за примирие през октомври 1944 г. България поема задължения във връзка с немската собственост. Конфискувани са жилищата, вилите, цялата движима собственост и личните вещи на германските граждани и техните семейства. Всичко това се случва под контрола и с разпорежданията на съветските представители в България.

През 1945 г. е подписано споразумение между страните победителки, в което се казва, че репарационните претенции на СССР към Германия трябва да бъдат удовлетворени за сметка на германските активи в Източна Европа.

„Това решение признава на СССР правото на собственост и върху германските имущества в България“, пише проф. Никова.

По нареждане на съветските власти през март 1946 г. редица къщи и апартаменти в центъра на София, бивша немска собственост, са освободени от българските им наематели. Близо 30 самостоятелни сгради и апартаменти са дадени на служители от изграждащите се в страната съветски стопански институции.

„Така още преди приемането на специален закон, част от бившите немски имоти са иззети от съветските служби“, пише проф. Никова.

Прехвърлянето на германската собственост става в периода 1946-1948 г. Създаденото Управление на съветските имущества в България става съсобственик и в 159 предприятия. Покрай овладяването на германските активи възникват много въпроси със стопанисването им, влиза се в противоречие и с редица действащи по това време закони.

Сега Путин иска всичко

Издирването и придобиването на имоти зад граница е целенасочена руска политика, финансирана от държавата. В средата на януари президентът Владимир Путин подписа указ, от който става ясно, че Русия започва да търси, защитава и финансира имотите си в чужбина. Разпореждането е да бъдат издирени и оформени документите за всички задгранични имоти от времето на Руската империя и СССР.

За целта Русия ще отдели средства за издирване, регистрация и правна защита на имотите, за които има претенции. Изпълнението на задачата е възложено на Предприятието за управление на чуждестранна собственост, което е част от администрацията на президента на Русия. От сайта на предприятието става ясно, че то има клонове в Германия, Финландия и Чехия, както и представителства във Франция, България, Унгария, Монголия, Израел и Палестинската автономия. То управлява имоти в 75 страни на Европа, Америка и Азия.

С друг указ на президента Путин се отпуска субсидия за възстановяване на разходите за поддръжка и експлоатация на руски имоти в чужбина. Русия притежава значителен сграден фонд в България.

От информация на руската държавна агенция ТАСС става ясно, че през 2015 г. за първи път е отпусната субсидия за издирване на руски имоти зад граница. Това е година след незаконното анексиране на Крим от Украйна. Субсидията е спряна през 2021 г. и възобновена отново с настоящия указ от януари 2023 г.

Свободна Европа изпрати въпроси до руското държавно предприятие за управление на имотите в чужбина и руското посолство в София, но не получи отговори.

Какво друго има Русия в България

Руската държава е собственик на десетки декари българска земя и скъпи имоти. Част от тях са с дипломатически статут или претендират за такъв. Този статут означава, че тези имоти представляват територия на чужда държава и са неприкосновени.

Русия владее имоти в столичните квартали „Панчарево“, „Изток“, „Бояна“, „Хиподрума“ и в идеалния център на града.

Историята на тяхното придобиване е различна. Част от тях са на базата на междуправителствени споразумения, други са завладяни или подарени.

През ноември депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, призова за незабавна проверка на собствеността на руски имоти в България и каза, че ще има законодателна инициатива, свързана с този въпрос. Държавната агенция за национална сигурност започна проверка. Почти три месеца по-късно няма публично оповестен резултат.

На този фон идва разкритието за още претенции на Русия към имоти в България. Свободна Европа се консултира с юристи. Според тях собствеността върху който и да е имот може да се докаже само в съда. Фактите около проучваните от Русия имоти са доста оплетени и е малко вероятно тази история скоро да има развитие.

Форум

XS
SM
MD
LG