Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна може да загуби Авдиивка. Ето какво значи да нямаш снаряди, но да те чакат да победиш


Украински полицай се прикрива пред горяща сграда, пострадала при руски въздушен удар в Авдиивка през март 2023 г
Украински полицай се прикрива пред горяща сграда, пострадала при руски въздушен удар в Авдиивка през март 2023 г

Всеки момент се очаква Русия да превземе град Авдиивка в източна Украйна. Това не е битка като всички останали. Тя показва до каква степен Украйна има спешна нужда от снаряди. В момента Киев отбранява това място и няма за цел да настъпва. Но ето че и отбраната е затруднена заради липса на муниции.

Недостигът на снаряди и муниции в Украйна се увеличава, докато руските войски атакуват по целия фронт. Недостигът на артилерия се усеща най-остро в Авдиивка. През изминалата седмица руските сили предприеха нова вълна от нападения срещу индустриалния украински град, който служи като входна врата към Донецк, контролиран от Русия още от 2014 г.

Авдиивка е на фронтовата линия още от първото навлизане на Русия в Украйна през 2014 г. Сега обаче украинските войски в града са изтощени, с недостатъчен състав и без снаряди. Русия се опитва да обгради града от октомври.

Фронтът зависи от политиката в две държави

Засилените руските атаки идват на фона на политически проблем в Украйна и САЩ. Украинските управляващи бавят промени в закона за мобилизацията, който би увеличил числеността на войските, защото това е непопулярен ход.

В четвъртък президентът на Украйна Володимир Зеленски освободи главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужний след семици спекулации. На негово място е назначен досегашният главнокомандващ на сухопътните сили Олександър Сирски.

В САЩ представители на Републиканската партия в Сената блокираха законопроекта за помощ за Израел и Украйна, както и за затягането на мерките за сигурност на границата на САЩ с Мексико. Републиканците и демократите в Конгреса преговаряха четири месеца за това споразумение. Основната причина за блокажа е в това, че бившият президент Доналд Тръмп, който вероятно пак ще е кандидат на републиканците за президент на изборите през ноември, използва предизборно ситуацията с мигрантите на границата. Републиканската партия първоначално склони да подкрепи помощта, ако бъде обвързана със законодателни промени и финансиране за затягането на контрола по границата между САЩ и Мексико. После се отказа и от това.

Украинската армия започна мащабна контраофанзива през юни миналата година след като получи ново западно въоръжение - танкове, бронетранспортьори, самоходна артилерия, бойни машини на пехотата.

Целта беше да се пробият руските линии на няколко места: южно от Орихив в южната Запорожка област; южно от Велика Новосилка в Донецка област още по на изток; и на север, около унищожения град Бахмут в Донецка област.

Тези усилия обаче бяха спрени от дълбоките, добре изградени окопни отбранителни линии от руснаците. Амбициозното усилие да се премине река Днепър край Херсон на юг и да се установи плацдарм също не постига голям успех, като украинските войници са блокирани в малко село.

Русия започна контраофанзива през есента.

Недостигът се увеличава

"Старата истина все още е валидна - страната с най-много боеприпаси за борба обикновено побеждава", написа Рустем Умеров, министър на отбраната на Украйна, в писмо до главния депутат на ЕС Жозеп Борел, изпратено в края на миналия месец и цитирано от Файненшъл Таймс (FT).

"Недостигът се увеличава с всеки изминал ден", пише Умеров. Според това писмо руската артилерия изстрелва три пъти повече снаряди от въоръжените сили на Украйна. Умеров заяви, че "абсолютният критичен дневен минимум" на Украйна е 6000 артилерийски снаряда, но в момента силите му са в състояние да изстрелват само по 2000 всеки ден.

Месомелачката в Авдиивка

В продължение на месеци Русия прилага познатата тактика в стил "месомелачка" при което изпраща вълни от войници срещу Авдиивка. Тези нападения срещу града водят водят до средно по 1000 убити и ранени руски войници всеки ден.

Но Русия не подхожда към атаката си на това място по същия начин, по който го правеше в Бахмут. Преди да включи пехотинците в щурма към Авдиивка, Москва подлага града на тежък артилерийски обстрел.

Украински войници стрелят със самоходна гаубица CAESAR френско производство по руски позиции близо до Авдиивка през декември 2022 г.
Украински войници стрелят със самоходна гаубица CAESAR френско производство по руски позиции близо до Авдиивка през декември 2022 г.

В началото на януари руски сапьори и други войници успяват да пропълзят стотици метри под земята по тръби за отводняване и се появяват зад базата на украинската армия, разположена в бившия туристически комплекс "Царски лов" в Авдиивка.

Руските войници, които се появяват в тила на украинците, са били десетки или дори 150, според различни източници. Те са частично отблъснати. Но през последните дни дойдоха съобщения, че руските войски са вътре в самия град и се сражават с украинските сили, като сраженията се водят блок по блок.

"Сблъсъци има не само в предградията с частни къщи, но и в градските райони, по-специално в северната част на Авдиивка. Тук врагът се опитва да откъсне коксохимическия завод от града и да прекъсне логистичната артерия. Нашите подразделения активно се противопоставят на това", казва пред "Политико" Дмитрий Лиховий, говорител на украинските въоръжени сили в четвъртък. Според него украинските защитници държат отбраната. "Противникът понася значителни загуби и въвежда нови резерви", каза Лиховий. Той допълва, че украинската страна изгражда огневи позиции и наблюдателни пунктове и разполага нови части, за да стабилизира ситуацията.

Ако Русия не допусне сериозна тактическа грешка, или Украйна не се притече на помощ на разтеглените си резерви, Авдиивка вероятно ще бъде превзета до седмици, ако не и до дни, твърдят наблюдатели.

Украйна все пак успява да спира атаките, като използва безпилотни летателни апарати, които се взривяват в руските бронирани машини.

Чий дрон е по-умен? Изкуствен интелект води битка срещу Русия по въздуха
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

Снарядите от ЕС се бавят

ЕС пое ангажимент да изпрати 1 млн. 155-милиметрови артилерийски снаряда на Украйна до март, но няма да успее да го направи. Сега ЕС работи по нова цел - да разшири производствения си капацитет за тези снаряди до 1,4 млн. броя до края на 2024 г.

Вестник Файненшъл таймс цитира дипломат oт ЕС, който казва, че рискът от прекъсване на военната помощ е "основното притеснение" за първата половина на тази година и че дори удържането на сегашните позиции ще бъде трудно постижимо за украинците.

Съветник по националната сигурност на президента Байдън Джейк Съливан добави в сряда, че "няма алтернатива" на мащаба на ресурсите, които САЩ могат да предложат. Но това ще стане само ако Конгресът разреши по-големи разходи за помощ на Украйна.

Ще има помощ, макар и по-малка

На 8 февруари Сенатът на САЩ одобри по-нататъшното придвижване на законопроекта за спешна помощ в размер на 95 млрд. долара - общо за Израел, Украйна и Тайван. Документът получи така наречената процедурна подкрепа.

Това е стъпка напред за Украйна, но тепърва е нужно одобрението на Конгреса за този законопроект. Без него САЩ не могат да дадат оръжие от запасите си на Украйна, което после да се попълни.

Докато няма такова одобрение, Вашингтон подпомага Киев с това, което е възможно. Началникът на националната гвардия каза, че Вашингтон все още може да обучава украински пилоти на изтребители F-16, въпреки че военните нямат средства за изпращане на допълнителни оръжия и помощ за Киев.

Пентагонът работи по така наречените "тройни сделки". Еквадор изглежда ще изпрати на САЩ 18 установки Град, 6 хеликоптера Ми-8/17, 10 системи за противовъздушна отбрана ОСА, около 160 23 мм. противовъздушни оръдия и преносими ракети Стрела и Игла. В замяна ще получи военно оборудване за 200 млн. долара от САЩ, а руското оръжие ще замине за Украйна.

  • 16x9 Image

    Майк Екел

    Майк Екел е старши кореспондент на Радио Свободна Европа от Вашингтон.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Форум

XS
SM
MD
LG