Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски отстрани Залужний. Кой е Олександър Сирски - новият главнокомандващ на силите на Украйна


Володимир Зеленски разговаря с Олександър Сирскии. Снимката е архивна
Володимир Зеленски разговаря с Олександър Сирскии. Снимката е архивна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски уволни главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужний. На негово място е назначен досегашният главнокомандващ на сухопътните сили Олександър Сирски.

Новината идва на фона на продължили със седмици спекулации за евентуалната смяна на лидерството в украинската армия. Това се случва в момент, в който нито една от двете армии не бележи значителен напредък на фронта.

От края на декември насам руската армия извършва чести въздушни нападения срещу големи градове и жилищни райони на територията на почти цяла Украйна. Киев отговори с удари с дронове срещу газови и петролни депа и рафинерии.

„От днес нов лидерски екип ще поеме командването на ВСУ. Действията на армията трябва да напреднат много повече по отношение на технологиите. Генералското командване трябва да се рестартира“, каза Зеленски. Той добави, че е провел „открит“ разговор със Залужний за необходимите промени в армията и му е благодарил за службата.

„Откровено благодарен съм на Валерий Федорович за всичките му постижения и победи. Той имаше една от най-тежките задачи – да води ВСУ по време на Великата война с Русия“, каза военният министър Рустем Умеров.

Напрежението между Залужний и Зеленски се покачи, след като през декември главнокомандващият на ВСУ публикува анализ за изданието Икномист. В него той написа, че войната е в патова ситуация, в която нито една от двете армии не може да напредне и само ново технологично откритие може да позволи на Украйна да постигне целите за връщане на окупираните територии.

Самият Зеленски отхвърли това твърдение на Залужний и продължи да настоява за допълнителни оръжия от Запада.

Кой е Олександър Сирски?

На мястото на Залужний застава досегашният главнокомандващ на сухопътните войски Олександър Сирски.

Той е роден през 1965 г. във Владимирска област в Русия, която тогава е част от СССР. Живее в Украйна от 80-те.

Завършва военна академия в Москва като завършва през 1986 г., а по-късно служи пет години в артилерийски корпус.

Той застава начело на сухопътните сили на Украйна през 2019 г. Преди това е командир на част от силите, които се бият с подкрепяните от Москва сепаратисти в Донецк и Луганск, които окупираха двете области през 2014 г. Тогава получава и позивната „Снежен леопард“, пише Ройтерс.

Олександър Сирски
Олександър Сирски

От началото на войната името му е свързвано с някой от най-значимите победи на Украйна на фронта. Той е начело на успешната защита на столицата Киев, заради което получава званието Герой на Украйна през април 2022 г.

Той е подготвя и извършва изненадващата контраофанзива, с която руските сили бяха изтласкани от Харков. Действията му помагат и за връщането на контрола на територии в Източна и Югоизточна Украйна.

В началото на 2023 г. той води отбраната на Бахмут, където хиляди войници от украинска и руска страна загинаха в едни от най-кървавите сражения от началото на войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG