Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кметът на Киев обвини Зеленски, че не разкрива "истинското положение" на Украйна във войната


Кметът на Киев Виталий Кличко
Кметът на Киев Виталий Кличко

Кметът на Киев Виталий Кличко разкритикува украинския президент Володимир Зеленски в интервю за швейцарската медия „20 минути“, съобщи ДПА в неделя. Кличко обвини Зеленски в „грешки“ и в разпространяване на невярна информация за положението на Украйна във войната ѝ с Русия.

Изказването на Кличко идва месец след като командирът на украинската армия Валерий Залужни нарече ситуацията на фронта между Русия и Украйна „патова“ заради бавния напредък на Киев в отвоюването на територии от Москва. Президентът Зеленски отхвърли тези твърдения и увери, че контранастъплението на Украйна върви по план.

Сега Кличко твърди, че Зеленски „плаща за грешките, които е допуснал“ заради това, че споделя „твърде много информация“ за войната, която не отговаря на действителността.

„Можем да лъжем еуфорично народа и партньорите си, но не може да го правим вечно“, каза Кличко по отношение на твърденията на Зеленски. Според киевския кмет е необходима честност за „истинското положение“ на Украйна след началото на руската инвазия.

В итервюто за швейцарската медия Кличко изрази подкрепата си за Залужни, като посочи, че той е казал „истината“.

„Понякога хората не искат да чуят истината, но в крайна сметка той е отговорен. Той обясни и обоснова каква е настоящата ситуация“, добави кметът на Киев.

Същевременно Кличко се изказа против „политическите игри“ в Украйна. По думите му една страна във война не трябва да допуска да бъде разделена от вътрешни конфликти.

Президентът Зеленски трябва да бъде подкрепян до края на войната, „но когато войната свърши, всеки политик ще трябва да отговаря за своите неуспехи и грешки“, каза още Кличко.

Кличко е бивш световен шампион по бокс и кмет на украинската столица от 2014 г. Той стана едно от лицата на защитата на Киев след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

В анализа си за британското списание The Economist от ноември тази година Валерий Залужни излезе с твърдението, че нито Русия, нито Украйна в момента могат да напреднат на бойното поле.

Той сравни сегашното положение на фронта с Първата световна война и състоянието на т.нар. позиционна война, „която носи огромни рискове за въоръжените сили на Украйна и за нейната държава“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG