Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия губи повече сила край Авдиивка, отколкото в Бахмут, каза Зеленски. Украйна затвърждава позиции по Днепър


Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Защитата на разрушения източен град Авдиивка е ключова, тъй като там вече има тежки загуби на руските сили и се очаква това да влоши цялостния ход на войната за Москва. Това каза във вечерния си брифинг президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Авдиивка се намира северно от град Донецк, който е под контрола на руските сили. Затова и има ключово стратегическо значение, тъй като от там украинската армия може да настъпи към руските позиции в Донецка област.

В средата на октомври Русия започна най-голямата си офанзива от месеци именно срещу Авиивка.

Зеленски каза, че руските нападения в източната част на Донецка област са били "много интензивни", но също така, че Кремъл плащат висока цена за това.

"Русия вече губи хора и техника край Авдиивка по-бързо и в по-голям мащаб, отколкото например в Бахмут", каза той по повод месеците тежки боеве, които завършиха с превземането на източния град от руските сили през май.

До момента Украйна не спира контраофанзивата си към града.

В същото време началникът на щаба на Зеленски Андрий Ермак каза, че украинските сили в южната Херсонска област са установили опорна точка на източния бряг на река Днепър, което потенциално открива нова линия на нападение към Крим.

В сряда първи представител на назначените от Русия власти призна, че украинските сили са успели да заемат позиции на Днепър. За това призна губернаторът на Херсонска област Владимир Салдо. Той написа в Телеграм, че "около бригада и половина, разделени на малки групи, се намират на участъка от железопътния мост (до село) Кринки". В същото време Салдо отбеляза, че руската армия подлага украинските войници на "огнен ад".

Новината идва, след като в понеделник две руски държавни информационни агенции публикуваха съобщения, че Москва премества войски на "по-благоприятни позиции" източно от река Днепър в Украйна, но минути по-късно оттеглиха информацията.

Преди година руските войски напуснаха западния бряг и заеха позиции на източния, откъдето редовно обстрелват градовете и селата отсреща. Това се случи месеци след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна в края на февруари 2022 г.

Съобщенията на представители на Киев за фронта идват, след като преди седмици командирът на украинската армия генерал Валерий Залужни каза, че нито Украйна, нито Русия могат да напреднат на фронта. Той определи ситуацията като патова, което впоследствие беше отхвърлено от Зеленски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG