Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски държавни агенции съобщиха за изтегляне на войски от Южна Украйна и сами се опровергаха


Украински военни обстрелват руски позиции в Херсонска област, 1 септември 2023 г.
Украински военни обстрелват руски позиции в Херсонска област, 1 септември 2023 г.

Руските държавни информационни агенции РИА „Новости“ и ТАСС съобщиха в понеделник новина за прегрупиране и изтегляне на руски войски в Южна Украйна, който веднага след това сами опровергаха.

Малко преди 10.00 часа, московско време, РИА „Новости“ съобщи, че командването на руските сили е наредило тактическо изтегляне на войски от района на река Днепър, източно от град Херсон, където се водят активни бойни действия.

Тази информация дойде на фона на зачестили съобщения от фронта за значителна украинска военна операция, довела до пресичане на Днепър и овладяване на две предмостия от страна на украинските сили.

Веднага след появата на информацията в руската държавна агенция, тя беше официално опровергана от самата агенция. Опровержение се появи и в ТАСС.

Двете последователни заглавие, публикувани в РИА "Новости" в понеделник сутринта.
Двете последователни заглавие, публикувани в РИА "Новости" в понеделник сутринта.

Първоначалният вариант на новината гласеше следното: „След като оцени текущата ситуация, командването на Днепърската група реши да прехвърли войските на по-добри позиции източно от Днепър. След прегрупиране групата ще освободи част от силите, които ще бъдат използвани в настъпления в други посоки.“

Тя беше последвана от опровержение, според което „новината със заглавие „Днепърската група войски ще бъде прехвърлена на по-добри позиции“ е отменена“.

Впоследствие руският новинарски сайт RBK цитира коментар на Министерството на отбраната, че съобщението за изтегляне е „фалшиво“ и се равнява на „провокация“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира оттеглянето на съобщенията от двете информационни агенции.

Езикът, използван в двете опровергани новини, е подобен на този, използван при обявяването на предишни отстъпления на руските войски миналата година от окупираните от Москва региони Харков и Херсон.

Миналата година украинските войски успяха да принудят руснаците да се изтеглят от териториите на запад от река Днепър, но руските войски се окопаха и продължават да атакуват град Херсон и други украински позиции от другата страна на реката.

Междувременно Американският институт за изучаване на войната съобщи в понеделник, че украинските сили са постигнали през последните дни „незначителен успех“ в операциите, започнати на левия бряг на река Днепър в части от южната област Херсон, които все още са под руски контрол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG