Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна твърди, че е превзела второ ключово селище при контраофанзивата за Бахмут


Украинските военни публикуваха снимка с националното знаме от село Клишчиевка

Тежки сражения между украински войници и нахлуващи руски сили се водят около село Клишчиевка - ключово село в Донецка област в Източна Украйна, за което в неделя президентът Володимир Зеленски съобщи, че е било освободено.

То се намира на южния фланг на град Бахмут. Районът югозападно от Бахмут беше в центъра на контраофанзивата на Украйна в източната част на страната през цялото лято. Съобщението на Зеленски дойде два дни, след като украинските военни обявиха, че са установили контрол над малко близко село - Андриевка, на около 10 км югозападно от Бахмут.

Ако и двете села бъдат отвоювани, това може да позволи на украинските войски да атакуват Бахмут от север и юг, което ще им позволи да освободят разрушения град, който беше превзет от Русия след кървава месечна битка и приветстван от Кремъл като голяма победа по онова време.

Ден по-рано руското министерство на отбраната съобщи в ежедневния си брифинг, че силите му са продължили атаките си край Клишчиевка, където преди войната е имало около 400 души население.

Снимка, публикувана на 17 септември в Telegram от Андрий Ермак - началник на щаба на президента на Украйна, обаче показва украински войници, които държат знаме в почти изцяло разрушеното село.

"Украйна винаги си връща своето", написа Ермак заедно със снимката.

От 80-та въздушнодесантна щурмова бригада на украинската армия пък публикуваха видео от същото място.

Лично Зеленски благодари на всички, участвали в тези действия, като изброи - 80-а въздушнодесантна щурмова бригада, 5-а щурмова бригада, "славната 95-а" и щурмова бригада на националната полиция.

Иля Евлаш - говорител на украинските военни, допълни, че битката е нанесла "мощни поражения" на руските въздушно-десантни части; батальона "Ахмат" на чеченския лидер Рамзан Кадиров; "Буря-З", съставен от руски престъпници; военното разузнаване на руския генерален щаб и моторизираните стрелкови части.

В ежедневната си актуализация на 18 септември украинските военни съобщиха, че силите им продължават "щурмовите операции" в района на Клишчиевка, като "нанасят значителни загуби на противника".

На 18 септември заместник-министърът на отбраната Ганна Маляр повтори, че украинските войски са освободили и Клишчиевка, и Андриевка.

Войските на Киев са освободили 51 квадратни километра близо до Бахмут от началото на контранастъплението, каза Маляр в Telegram.

По-на юг в района на Донецк украинските войски продължават да сдържат руската офанзива към градовете Авдиевка и Мариинка, каза Маляр.

Украинските сили, които се опитват да напреднат към Азовско море в южен удар, целящ да разделят руските сили, си върнаха 5,2 квадратни километра през изминалата седмица, каза Маляр.

Според нея като цяло Украйна си върна повече от 260 квадратни километра на юг по време на контранастъплението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG