Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ситуацията на фронта е патова и това е лошо за Украйна, смята Киев


Ген. Валерий Залужни, командващ на украинската армия. Снимката е архивна.
Ген. Валерий Залужни, командващ на украинската армия. Снимката е архивна.

Нито Русия, нито Украйна могат да напреднат на бойното поле, а това означава, че фронтът е в патова ситуация. Това твърди командирът на украинската армия генерал Валерий Залужни в британското списание The Economist.

В края на седмицата медията публикува наведнъж две статии, свързани със Залужни - колонка, писана от самия генерал, както и интервю с него.

Публикациите идват на фона на бавния напредък на украинската армия в битката ѝ за отвоюване на територии от Русия. През това лято Украйна премина в контранастъпление, което се коментира от западните съюзници на страната като протичащо по-бавно от очакваното.

Украйна напреднa само със 17 километра за близо половин година, става ясно от думите на самия командир на украинската армия. Но той поглежда на бойното поле и от другата страна - Русия, пише той, атакува десет месеца Бахмут "за да превземе град с размери 6 на 6 километра".

Как се казва този феномен

Състоянието, в което нито една от воюващите армии не може да извърши бърз пробив, се нарича позиционна война или окопна война. За военните това словосъчетание е синоним за патово положение, война на изтощение, обсада и безсмислено упорство в конфликт.

Залужни сравнява сегашното положение на фронта с Първата световна война - време, в което все още не е изобретено индустриалното производство на барут, нито танковете, а армиите се сражават от окопите с много бавен напредък.

"Позиционната война е продължителна война, която носи огромни рискове за въоръжените сили на Украйна и за нейната държава", пише Залужни. Според него, ако Украйна иска да се измъкне от този капан, тя ще се нуждае от:

  • превъзходство във въздуха;
  • подобрени възможности за електронна война;
  • по-добри контрабатарейни способности;
  • нови технологии за разминиране;
  • възможност за мобилизиране и обучение на повече резерви;
  • модерно командване и управление;
  • рационализиране на украинската логистика и прекъсване на руската с ракети с по-голям обсег.

"Новите иновативни подходи могат да превърнат тази позиционна война отново в маневрена [когато дадена армия напредва бързо]", смята Залужни.

Патова ситуация

"Точно както през Първата световна война, сега ние достигнахме ниво на технологиите, което ни поставя в патова ситуация", пише Залужни. Неговото заключение е, че ще е необходим огромен технологичен скок, за да се излезе от задънената улица, но "най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив".

Развоят на бойните действия показва, че предположението на Залужни, че може да спре Русия, като обезкърви войските ѝ няма да се окаже вярно. "Това беше моята грешка. Русия е загубила поне 150 000 души. Във всяка друга страна такива жертви щяха да доведат до спиране на войната. Но не и в Русия, където животът е евтин и където опорните точки на г-н Путин са в Първата и Втората световна война, в които Русия е загубила десетки милиони".

В интервюто пред изданието, както и в написаното от Залужни есе, има подробности за военните планове.

Според учебниците на НАТО и математическите изчисления армия със стандартите на украинската би трябвало да се движи със скорост от 30 км на ден през руските отбранителни линии. Но вместо да види освобождението на Крим, Залужни наблюдава как украинските войски и техниката им е спирана от минни полета на подстъпите към Бахмут, а доставеното от Запада оборудване е обстрелвано от руската артилерия и безпилотни самолети.

Залужни пише, че когато е отбелязал това, е направил промени в командването, разместил е войниците в някои бригади, но не е постигнал ефект. Тогава се е сетил за книга, която е видял като студент във военната академия в Украйна - "Пробив на укрепени отбранителни линии".

Книгата е публикувана през 1941 г. от съветския генерал-майор П. С. Смирнов и е посветена на сраженията от Първата световна война.

"И преди да съм стигнал дори до средата на книгата, осъзнах, че точно там се намираме, [в позиционната война], защото точно както тогава, нивото на технологичното ни развитие днес е вкарало в ступор както нас, така и враговете ни."

The Economist напомня, че докато трае Първата световна война, започват метежи, разпадат се четири империи, а болшевиките превземат властта в Русия.

140 руски машини в пламъци

Тезата му се е потвърдила на фронтовата линия в Авдиивка, съвсем близо до Донбас. Там наскоро Русия успешно напредна с няколкостотин метра за няколко седмици, като хвърли в атака две от армиите си.

"В деня, в който бях там, видяхме 140 руски машини в пламъци на екраните на мониторите ни - унищожени в рамките на четири часа, след като са попаднали в обсега на нашата артилерия", казва Залужни. Бягащите са преследвани от безпилотни летателни апарати, управлявани дистанционно и носещи взривни заряди, които операторите им просто разбиват във врага. Същата картина се разгръща, когато украинските войски се опитват да напреднат.

Генерал Залужни описва бойно поле, на което съвременните сензори могат да идентифицират всяка концентрация на сили, а модерните прецизни оръжия могат да я унищожат.

"Простият факт е, че ние виждаме всичко, което прави врагът, а той вижда всичко, което правим ние. За да се измъкнем от тази безизходица, ни трябва нещо ново, подобно на барута, който китайците изобретиха и който все още използваме, за да се убиваме взаимно", казва той.

Залужни коментира бавните доставки на оръжие за Украйна, като изказва благодарност, а не недоволство. "Те не са длъжни да ни дават нищо и ние сме благодарни за това, което получихме, но аз просто констатирам фактите," казва той.

Залужни се спира и на забавянето на доставките на ракетни системи с далечен обсег и танкове, който беше широко коментиран от анализаторите като "глътка въздух" за Русия - то ѝ позволи да се прегрупира и да изгради отбранителни съоръжения след внезапния пробив в Харковска област на север и в Херсон на юг в края на 2022 г.

"Тези системи бяха най-актуални за нас през миналата година, но пристигнаха едва тази година", казва украинският генерал. По подобен начин изтребителите F-16, които трябва да бъдат доставени догодина, сега са по-малко полезни, предполага генералът, отчасти защото Русия е подобрила противовъздушната си отбрана".

Залужни смята, че точно сега Путин се притеснява да обяви обща мобилизация, за да не предизвика политическа криза месеци преди руските президентски избори. Той отбелязва, че за Украйна човешкият ресурс има други особености - в законите има пропуски, които позволяват на гражданите да избягват задълженията си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG