Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Киев проби руската отбрана в малък, но важен район


Украинец управлява с дистанционно бронирана машина за разминиране. Кривий риг / Кривой рог, 15 септември 2023 г.
Украинец управлява с дистанционно бронирана машина за разминиране. Кривий риг / Кривой рог, 15 септември 2023 г.

Украйна направи малък по територия, но сериозен по значение пробив на юг, към Крим. За това не се тръби в новините, не се коментира от политиците. Защо?

"Много хубаво не е на хубаво", казва една поговорка, но ако питате Украйна, тя сигурно би се изразила и по-черногледо - например с "малко хубаво също не е на хубаво". Ето откъде идва тази хипотеза: Украйна извърши малък, но важен пробив на юг, а историята си остана неразказана в големите медии. Все едно има негласен консенсус, че малката стъпка не бива да се "урочасва". Не е точно така, разбира се, но впечатлението е валидно.

За разминаването между украински успех и съобщения за него има повече от една причина, но основната си остава тази: след толкова упреци, че Киев напредва бавно в своята контраофанзива, експерти и медии не смеят да дават основания за завишени очаквания, че всеки момент нещата "ще се оправят" в полза на Украйна.

Информацията, която следва, е взета от руските военни експерти Юрий Фьодоров и Руслан Левиев (и двамата днес в изгнание), от украинските експерти Олег Жданов и Михаил Самус и от израелския военен експерт Давид Шарп, както и от американския Институт за военни изследвания и специализирания сайт Oryx. Оценката им за събитията е единодушна.

Какво стана миналата седмица

В петък, 22 септември, експерти успяха да проучат сателитни снимки, получени ден по-рано. Те показват, че украинските части се намират от другата страна на руските защитни укрепления. Тоест, че са пробили един тесен и не много дълбок коридор в руската отбрана, който на картинка прилича повече на джоб.

Информацията за това, че Украйна е извършила пробива, се появиха още в началото на миналата седмица в прокремълски телеграм канали, но експертите отказваха да се доверят на информацията, докато не видят и снимки. Съобщенията от украинска страна бяха пестеливи и не позволяваха да се направи еднозначен извод.

Пробивът позволява сравнително по-лесен напредък на Украйна на юг, например към град Токмак, който е важен железопътен възел. Оттам минава значителна част от снабдяването на руската армия.

Самият Токмак се охранява в плътен кръг от Русия, както показва и тази карта на американския Институт за военни изследвания.

Детайл от карта на бойните действия, 24.09.2023. Червената територия е завзета от Русия. В синьо - украинският коридор, образуван от пробива на руските позиции. Червените триъгълници са руски укрепления. Кръгът долу в средата показва как Русия брани жп възела в Токмак.
Детайл от карта на бойните действия, 24.09.2023. Червената територия е завзета от Русия. В синьо - украинският коридор, образуван от пробива на руските позиции. Червените триъгълници са руски укрепления. Кръгът долу в средата показва как Русия брани жп възела в Токмак.

Защо е важно

Това е първият пробив на Украйна през една отбранителна линия, чийто строеж Русия започна още миналата есен. Дълга е стотици километри, но най-тежкият й участък е този, който препречва пътя към полуостров Крим, окупиран от Москва още през 2014 г.

Този най-тежък участък е с дължина над 100 км и се нарича "линия на Суровикин" - по името на руския генерал, който я е замислил.

Особеното в тази линия е, че тя не прилича на стандартните три линии на отбраната в една война, а ги комбинира в една "четворна", като всеки от пластовете представлява по-дълбоко и по-широко препятствие от обичайното, а около тях има висока концентрация на мини.

"Линията на Суровикин" представлява сбор от всичко това:

  • непрекъсната линия на противотанков окоп, дълбок около 4 м и широк около 6 м;
  • три реда бетонови пирамиди, известни като "драконови зъби", които спират придвижването на тежка бойна техника;
  • един или повече реда окопи, прокопани на зиг-заг;
  • няколко ивици бодлива тел;

Между всеки от тези елементи на руската отбрана има минни полета, които са с висока концентрация на мини, достигаща до 5 мини на квадратен метър.

"Линията на Суровикин" е широка около 5 км. Зад нея е руската армия, която открива огън при всеки опит за разминиране или проникване на окупираната от Русия територия.

Затова президентът Зеленски казва на няколко пъти, че всеки метър е отвоюван от Украйна с кръвта на много войници.

Защо за пробива се говори малко или нищо

Ако съдим по големите западни медии и политици, Украйна е трябвало да направи този пробив още през юни, когато голяма част от чуждестранното въоръжение беше пристигнало, а климатичните условия изглеждаха идеални за контраофанзива.

Шефът на украинския генерален щаб Валерий Залужни и президентът Володимир Зеленски обясниха забавянето с неочаквано високата концентрация на мини - за да ги обезвредят, украинските сапьори трябва да стигнат до тях под противников огън и през неочаквано плътни препятствия.

Твърди се, че по своя мащаб "линията на Суровикин" няма аналог в историята. Преодоляването на всеки метър в нея експертите посочваха като успех, а това предизвика объркване сред медии и неправителствени организации, които още през август заговориха за "значителен тактически прогрес" на Украйна. В действителност ставаше дума не просто за малък напредък в метри, а за преодоляване на само едно или две препятствия в една разнообразна, плътна и необичайно широка отбранителна линия.

Когато пробивът беше доказан в петък и от сателитни снимки, ставаше дума за преминаване на всички руски съоръжения от украинската армия, пък макар и само в един коридор. Но видян на картата на бойните действия, този напредък изглеждаше по-скоро скромно.

По-обща карта на бойните действия, 25.09.2023. В черно долу е ограден Крим. С червено е оградена териториията, завзета от Русия след 24.02.2022. Почти невидимата синя точка на североизток от Мелитопол е украинският коридор, образуван от пробива на т. нар. "линия на Суровикин".
По-обща карта на бойните действия, 25.09.2023. В черно долу е ограден Крим. С червено е оградена териториията, завзета от Русия след 24.02.2022. Почти невидимата синя точка на североизток от Мелитопол е украинският коридор, образуван от пробива на т. нар. "линия на Суровикин".

Изглежда скромно, но не е

"Това е много добра новина за Украйна", каза военният експерт Юрий Фьодоров. Тя позволява малко по-лесно придвижване към Крим, но първата стратегическа цел по този път е Токмак с железопътния възел.

Паралелно с това Украйна продължава обстрела на руски военни цели, както и опита да пробие "линията на Суровикин" на още поне две места, улесняващи пътя към Крим.

А боевете за Токмак, който Русия е оградила в обръч от укрепителни съоръжения, може да се окажат следващата интензивна битка в непредизвиканата война на Русия срещу Украйна. Градът се намира на около 20 км от днешните позиции на украинската армия.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG