Връзки за достъпност

Извънредни новини

11 души, сред които и пет деца, бяха убити след руска атака в Източна Украйна


Спасители търсят хора под останките на шест къщи в град Покровск в Източна Украйна. Руска атака срещу града уби 11 души и рани други осем.
Спасители търсят хора под останките на шест къщи в град Покровск в Източна Украйна. Руска атака срещу града уби 11 души и рани други осем.

Най-малко 11 души, сред които и пет деца, бяха убити при руска атака срещу град Покровск в Източна Украйна. Това каза управителят на Донецка област Вадим Филашкин, цитиран от Франс прес.

Новината идва на фона на серия от смъртоносни атаки от страна на Русия в последните седмици, както и на украински нападения срещу полуостров Крим и руския град Белгород.

„Руснаците нанесоха удар по района с ракети С-300, в резултат на който загинаха 11 души, а още осем бяха ранени. Основният удар беше нанесен по Покровск и Ривне в община Мирноград“, написа в Телеграм Филашкин. Той добави още, че ударът е нанесъл поражения на шест къщи.

От съобщение на военновъздушните сили на Киев става ясно, че през нощта Русия е изстреляла общо 28 дрона и 3 крилати ракети срещу Украйна. 21 от дроновете са били свалени . Атаките са били насочени срещу цели в Южна и Източна Украйна.

Град Покровск се намира на 80 км. от окупирания от близо десетилетие Донецк и на 50 км. от фронтовата линия. През август 2023 г. градът беше подложен на друга тежка атака, при която загинаха девет души, а над 80 бяха ранени.

Русия засили ударите с ракети и дронове по Украйна в края на декември. Русия извърши нападения с хиперзвукови и други ракети, дронове и артилерия срещу украински градове на 29 декември и отново на 2 януари, като убиха над 40 души и раниха десетки други.

Украйна отвърна на удара с атаки срещу Белгородска област, а руските власти съобщиха, че са загинали 25 души. В последните няколко дни Киев съобщи за унищожени военни цели на полуостров Крим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG