Връзки за достъпност

Извънредни новини

Масиран удар по Украйна. Русия атакува с ракети Киев и други градове в цялата страна


Руска въздушна атака над Киев в петък сутринта.
Руска въздушна атака над Киев в петък сутринта.

Русия е извършила масирана атака с ракети и дронове срещу цяла Украйна. През нощта и сутринта на 29 декември в Киев, Днипро, Лвов, Харков, Одеса и други градове са се чули експлозии, има убити и ранени.

Украинският премиер Денис Шмихал каза, че е имало голям брой въздушни удари, насочени срещу гражданска и критична инфраструктура, съобщи Радио Свобода.

Масираната атака срещу цивилни обекти се извършва на фона на новината от преди два дни за превземането на стратегическия украински град Мариинка от руските сили. Както и за предстоящо разполагане на най-новите руски далекобойни гаубици на бойното поле срещу украинските сили.

Според Би Би Си интензивните въздушни атаки са директен отговор на повреждането на руския военен кораб "Новочеркаск" от украинска ракета в окупираното кримско пристанище Феодосия на 26 декември.

Рано на 29 декември е била обявена въздушна тревога в цялата страна, като военните са призовали хората да се скрият в бомбоубежищата.

Президентът Зеленски съобщи, че са изстреляни 110 ракети в една от най-масираните атаки срещу Украйна от началото на войната. Според военните власти общо руските ракети и дронове са били 158. От тях са били прихванати 27 дронове и 87 ракети.

Current Time цитира говорителя на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат, който казва, че руските атаки са извършени с хиперзвукови, крилати и балистични ракети, които са трудни за прихващане. Имало е и удари с дронове.

В Киев са ранени 17 души, а един човек е убит в склад, ударен от ракетни отломки. По предварителни данни има още трима души под развалините, като други трима са били извадени, съобщи кметът на града Виталий Кличко. Експлозия е повредила и сградата на метростанция Лукяновская, която служи за бомбоубежище.

Дим се издига в небето над Киев след удари на руска ракета и дрон, 29 декември 2023 г.
Дим се издига в небето над Киев след удари на руска ракета и дрон, 29 декември 2023 г.

Ръководителят на градската военна администрация на Киев Сергей Попко съобщи за щети на жилищна сграда в квартал Шевченко и пожар в гараж. В Дарницки район е пострадала частна жилищна сграда, а в Святошински район гори необитаема многоетажна сграда, както и три паркирани наблизо коли.

Местните власти в Днипро съобщават за четирима убити и над десет ранени при атаки срещу родилен дом и търговски център в централния украински град. Министерството на здравеопазването съобщи, че друго медицинско заведение в Днепър също е пострадало, но пациентите и персоналът са извън опасност.

Съобщава се за най-малко двама убити и още 15 ранени при въздушни удари и по град Одеса в Южна Украйна. Областният управител каза, че сред ударените обекти има и жилищни сгради.

Един човек е убит и в западния град Лвов. Кметът на града Андрей Садови съобщава и за множество ранени, на фона на продължаващи експлозии. По думите му Лвов е бил атакуван от повече от 10 дрона. Пострадали са сградите на три училища и една детска градина.

Харков е бил обстрелван с ракети С-300 и Х-22, според кмета на града Игор Терехов. Ръководителят на областната администрация на Харков Олег Синегубов каза, че в града са извършени най-малко 20 удара, при които един човек е загинал, а други 11 са ранени. Нанесени са щети на складове, транспортни депа и граждански предприятия. В едно от лечебните заведения в града взривната вълна е повредила покрива и прозорците. Пострадала е и линейка.

Украйна и множество западни лидери обвиняват Русия, че постоянно атакува цивилни и гражданска инфраструктура. Президентът на САЩ Джо Байдън нарече руския президент Владимир Путин „военен престъпник“ за действията му срещу Украйна.

От своя страна Русия през цялото време отрича да атакува цивилни граждани, въпреки множеството доказателства за противното, документирани от медиите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG