Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова атака над Крим. Украйна е ударила руски кораб на пристанището Феодосия


Пристанището Феодосия на п-в Крим, 26 декември
Пристанището Феодосия на п-в Крим, 26 декември

Военновъздушните сили на Украйна (ВВС) съобщиха във вторник в Телеграм, че са нанесли удар по голямото военноморско пристанище Феодосия на окупирания от Русия полуостров Крим, като при атаката е бил унищожен руският десантен кораб "Новочеркаск".

Новината идва след няколко тежки удара за руския Черноморски флот от началото на войната през 2022 г. Флотът беше принуден да ограничи част от операциите си в Крим и около него след серия от удари с ракети и морски дронове.

ВВС съобщиха, че части на тактическата авиация са изстреляли крилати ракети по Феодосия, в източната част на Черноморския полуостров, около 3:30 ч. местно време. Руски официални лица и съобщения на очевидци потвърждават поредица от експлозии в пристанището.

Руското министерство на отбраната потвърди, че "Новочеркаск" е бил повреден от украинска ракета, но не даде друга информация. Кремъл съобщи, че министърът на отбраната Сергей Шойгу е информирал президента Владимир Путин за удара.

Командващият военновъздушните сили на Украйна, генерал-лейтенант Николай Олешчук, написа в Телеграм, че "военноморският флот на Русия става все по-малък", и намекна, че са замесени украински самолети, но не даде подробности.

"В района на Феодосия е извършено вражеско нападение. Районът на пристанището е отцепен. В момента взривовете са спрени, а огънят е овладян", написа в Телеграм Сергей Аксьонов, подкрепяният от Русия ръководител на област Крим. Той съобщи, че при нападението е загинал един човек, а други двама са ранени. Аксьонов не даде повече информация.

Непроверени снимки и видеоклипове показаха огнени кълба в нощното небе, придружени от огромна ударна вълна. Други снимки показваха повредени прозорци на витрини на магазини в близост до пристанището.

Това е вторият случай, в който "Новочеркаск" е повреден при украински удар. През март 2022 г., около месец след началото на пълномащабното нахлуване на Русия, украинските сили нанесоха удар по пристанището Бердянск в Азовско море, като потопиха друг десантен кораб - "Саратов", и повредиха "Новочеркаск".

През септември Украйна използва доставени от Великобритания крилати ракети, за да порази друг руски десантен кораб и подводница, която се ремонтираше в кораборемонтен завод край Севастопол - голямо пристанище в западната част на полуострова. Това, както и друг ракетен удар по сградата на военноморския щаб в Черно море, принудиха руския флот да изтегли много от корабите си, за да акостират по-далеч.

Флагманът на руския Черноморски флот - корабът "Москва", потъна през април 2022 г., след като беше улучен от украинска противокорабна ракета. Тогава загинаха неизвестен брой моряци. Загубата на кораба беше голяма победа за Украйна, която в хода на руската инвазия загуби контрол над голяма част от черноморското си крайбрежие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Сребреница и ООН. Как Главчев намигна на Сърбия
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG