Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна нанесе ракетен удар по Севастопол на Крим, гори кораборемонтният завод


Атаката по кораборемонтния завод в Севастопол, 13 септември 2023 г.
Атаката по кораборемонтния завод в Севастопол, 13 септември 2023 г.

Най-малко седем експлозии са избухнали в град Севастопол, който се намира на окупирания от Русия полуостров Крим през нощта срещу сряда, съобщи проектът на Радио Свобода "Крим.Реалии".

Стъклата на прозорците са се разклатили от взривната вълна, в небето са се виждали ярки светкавици и дим. Блокирано е движението по Керченския мост, който свързва окупирания Крим с територията на Русия.

Ръководителят на контролирания от Кремъл Севастопол Михайло Развожаев съобщи за ракетна атака срещу града и че тя е била отблъсната от системите за противовъздушна отбрана. По думи на Развожаев са пострадали 24 души.

Гори кораборемонтният завод, който извършва комплексен ремонт на корабите на военноморските сили на Русия.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за щети по два свои кораба, които са били в ремонт в корабостроителницата.

"Миналата нощ въоръжените сили на Украйна атакуваха корабостроителницата "Орджоникидзе" в Севастопол с десет крилати ракети и три безпилотни катера", се казва в изявлението.

Според съобщението седем крилати ракети са били свалени от системите за противовъздушна отбрана, а патрулният кораб "Василий Биков" е унищожил безпилотните лодки.

Няма независимо потвърждение на тези съобщения. Украинските власти все още не са коментирали нощния удар по Крим.

От август 2022 г. звуци от експлозии се чуват почти всеки ден в Крим. Руските власти обясняват това със "стрелба по украински дронове", "операции на противовъздушната отбрана" или "руски военни учения". През октомври 2022 г. избухна експлозия на Керченския мост. Друга експлозия избухна на моста и през юли 2023 г.

На полуострова има повишено ниво на терористична заплаха. Летище Симферопол е затворено.

Севастопол се намира на югозападното крайбрежие на Крим. През 2014 г. полуостровът беше окупиран от Русия и незаконно анексиран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG