Връзки за достъпност

Извънредни новини

"И как цинично лъжат". Крие ли Русия смъртта на моряци от потъналия "Москва"


Снимка на крайцера "Москва" малко преди да потъне.
Снимка на крайцера "Москва" малко преди да потъне.

След потъването на крайцера "Москва", на борда на който е имало 500 души, Кремъл отрича да има жертви. Няколко родители на моряци от екипажа обаче казват, че Русия крие смъртта на децата им.

Младият Егор Шкребец е назначен като готвач на борда на крайцера "Москва". След потъването на кораба на 14 април морски офицери се свързват с бащата Дмитрий Шкребец, за да му съобщят, че синът му не е мъртъв, а е включен в списъка с "изчезналите".

Той не вярва на това. Пред Крим Реалии, регионална украинска служба на Радио Свободна Европа, Шкребец казва, че е наясно с истинската съдба на 20-годишния си син, въпреки че Кремъл все още не му я казва.

Снимка от страницата на Дмитрий Шкребец във ВКонтакте. Вижда се синът му Егор, който се смята за изчезнал.
Снимка от страницата на Дмитрий Шкребец във ВКонтакте. Вижда се синът му Егор, който се смята за изчезнал.

"Москва", флагманът на Черноморския флот на Русия, потъна, след като на 13 април според украинските власти е бил ударен от две ракети "Нептун", докато е плавал навътре в Черно море. Русия твърди, че причината е експлозия на боеприпаси.

На борда на "Москва" е имало около 500 души екипаж. Той потъва преди да стигне до пристанището. Това е и най-големият военноморски кораб, потъвал през последните 40 години.

"Хора, изчезнал в открито море?!!!" написа Дмитрий Шкребец на страницата си в социалната мрежа ВКонтакте.

В изявление малко след инцидента Кремъл съобщи, че екипажът е бил "напълно" евакуиран. В следващите изявления обаче думата "напълно" липсва.

Шкребец е един от поне четирима руски моряци, смятани за изчезнали или мъртви според публикации в социалните мрежи от членове на семействата им. Варвара Вахрушева публикува в социалните мрежи, че съпругът ѝ Иван Вахрушев е убит при инцидента. Тя твърди, че е получила обаждане от служители на руския флот следобед на 14 април.

Оцелелият екипаж на крайцера "Москва" в Севастопол.
Оцелелият екипаж на крайцера "Москва" в Севастопол.

Главнокомандващият адмирал на руските военноморски сили Николай Евменов се срещна с екипажа на "Москва" в пристанището в Севастопол два дни след потъването му. Видео от срещата, публикувано в социалните мрежи, показва общо около 100 моряци в две редици. Не е ясно дали останалите 400 членове на екипажа са ранени или загинали.

Също така на мемориал в Севастопол бяха положени венци, посветени "на кораба и екипажа", което се смята за косвено потвърждение за смъртни случаи на борда на "Москва".


Дмитрий Шкребец посещава севастополска болница със съпругата си, за да потърсят тялото на сина си. Те виждат около 200 младежи, ранени и с изгаряния, но не откриват Егор.

"Видяхме всяко изгорено дете. Не мога да ви опиша колко е трудно, но не намерих моето. Там имаше само 200 души, а на крайцера бяха над 500. Къде са другите?" Това казва майката Ирина Шкребец в интервю за The Insider.

Тайните жертви на Кремъл

Москва има дълга история на опити да прикрие катастрофи и жертви, както по време на война, така и в мирно време.

През август 2000 г. торпедо на борда на атомната подводница "Курск" избухва, убивайки повечето от членовете на екипажа ѝ. Техните останки, както и 23-мата оцелели, потъват. Трагедията отнема живота на общо 118 души.

Взривът е засечен на сеизмографите в цяла Европа, но руският флот не прави публично признание за катастрофата.

По това време руският президент Владимир Путин е на власт малко повече от три месеца след началото на първия си мандат. Той продължава почивката си на Черно море и не прави изявление за "Курск" в продължение на повече от седмица, докато не се връща в Москва.

Иван Вахрушев, чиято съпруга съобщава, че е починал на борда на "Москва".
Иван Вахрушев, чиято съпруга съобщава, че е починал на борда на "Москва".

Междувременно през 90-те и в началото на новия век продължава войната в Чечня, от която Москва отказва да разкрие броя на убитите войници и цивилни. Предполага се, че Кремъл подхожда по същия начин и с настоящата война в Украйна. Русия официално съобщава за по-малко от 2000 загинали войници, въпреки натрупващи се доказателства, че броят им е много по-голям.

САЩ и западните съюзници по-рано този месец определиха броя на убитите руски войници на около 10 000.

Сред загиналите има руски наборници, въпреки че първоначално Москва отричаше такива да са участвали във войната. След като признаха, че някои са били случайно изпратени в Украйна, руските власти казаха, че останалите наборници ще бъдат прибрани у дома.

Руският военноморски служител Марк Тарасов, за когото няма данни след потъването на крайцера "Москва".
Руският военноморски служител Марк Тарасов, за когото няма данни след потъването на крайцера "Москва".

Егор Шкребец обаче, въпреки че също е наборник, не е изпратен у дома, а се счита за "изчезнал". Според баща му Егор е един от най-малко четири подобни случая на борда на "Москва" и е бил призован през юли.

„Мисля, че хората, допуснали това да се случи, трябва да бъдат наказани“, казва Дмитрий Шкребец пред Радио Свободна Европа. "И как цинично лъжат по [телевизионните] канали, че всички са живи. Как могат да лъжат толкова цинично?"

Шкребец казва още, че с него са се свързали роднини на други трима изчезнали военнослужещи и че заедно са изпратили апел до руските военни с въпрос какво наистина се е случило със синовете им.

Според Шкребец една от тези, които са се обърнали към него, е майка на наборник от Санкт Петербург. Той не уточнява името ѝ, въпреки че изказването му е възможна препратка към Уляна Тарасова. През последните дни тя съобщи в социалните мрежи, че синът ѝ Марк Тарасов също е "изчезнал". По информация на агенция Агенство Тарасов е призован през декември и същия месец публикува своя снимка в моряшката си униформа в Инстаграм.

"Ще се видим след една година", пише той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG