Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Евала за организацията". ГЕРБ и БСП запазиха доминацията си в Столичния общински съвет


Кметът на София Васил Терзиев.
Кметът на София Васил Терзиев.

ГЕРБ и БСП запазиха доминацията си комисиите в Столичния общински съвет (СОС) за сметка на спечелилата изборите коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и "Спаси София". Това стана на заседанието на съвета в четвъртък, когато беше прегласувано разпределението на комисиите.

Новината идва след като областната управителка Вяра Тодева върна решенията на СОС за избор на съставите на постоянните комисии, както и на заместник-председателите на СОС заради "съществени процедурни нарушения". Те бяха гласувани на среднощно заседание преди две седмици.

След прегласуването ГЕРБ имат председатели на 5 комисии. Сред тях и две от най-важните - финанси и икономика. БСП получиха 4 председателски места. Председателят на групата Иван Таков оглави комисията по транспорт, а загубилата балотаж за кмет Ваня Григоровa стана председател на тази по здравеопазване.

Отцепилите се от "Възраждане" преди две седмици общински съветници получиха цели две комисии. Севделина Петрова оглави тази по архитектура, а Красимир Гълъбов по екология.

"Има такъв народ" получиха инженерната комисия.

От ПП-ДБ и "Спаси София" останаха с две председателски места и то на не толкова важни комисии. Те нямат мнозинство и в нито една от комисиите, след като съставът им беше умишлено увеличен от новата коалиция в общинския съвет.

Първият доклад за състави на комисиите на ПП-ДБ ("Спаси София"), който беше отхвърлен, предвиждаше формацията да получи 5 председателски места, сред които и тези на комисиите по архитектура, финанси и екология.

"Наистина ни показахте как се прави. Евала за организацията. Така се превзема вотът на избирателите. Направихте една силна общинска група", коментира Бонка Василева от ПП-ДБ и "Спаси София". Според предложението на "опозицията" тя трябваше да е председател на комисията по конфликт на интереси. Василева си направи отвод и мястото беше дадено на председателя на групата на ГЕРБ Антон Хекимян.

Общинските съветници от "Продължаваме промяната" Цветелина Заркин и Димитър Шалъфов не си направят отвод като председатели, което предизвика Борис Бонев от "Спаси София". "Със съжаление казваме, че намираме решението на ръководството на "Продължаваме промяната" да се задържат двете председателски места на комисии, които всички общински съветници знаят, че са второстепенни, и по този начин да се легитимира узурпирането на СОС, е неправилно. Не можем да се съгласим с подобен тип действия", каза Бонев. Според него вече ГЕРБ носят отговорност за управлението.

Кметът на София Васил Терзиев каза, че не е нормално най-голямата политическа сила в Общинския съвет, която има 23-ма общински съветници, да има председатели на две комисии, които нямат особено отношение към големите проблеми на столицата. Той добави, че се е надявал да види разпределение на председателските места, което да има някаква политическа логика.

Общинските съветници избраха и зам.-председатели на СОС – Бойко Димитров от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София"), Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, Диана Тонова от "БСП за България", Вили Лилков от "Синя София", Севделина Петрова от "Възраждане".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG