Връзки за достъпност

Извънредни новини

Областната управителка върна решението за разпределението на комисиите в СОС. ГЕРБ и БСП искат оставката ѝ


Областната управителка Вяра Тодева
Областната управителка Вяра Тодева

Областната управителка Вяра Тодева върна в четвъртък решенията на Столичния общински съвет (СОС) за избор на съставите на постоянните комисии, както и на заместник-председателите на СОС.

Новината идва, след като на 9 февруари коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" (ПП-ДБ-СС), която спечели изборите за общински съветници, загуби управлението на почти всички комисии в Столичния общински съвет (СОС).

Тогава съветът реши, че комисиите ще бъдат ръководени основно от ГЕРБ и БСП, с подкрепата на "Синя София", ИТН, ВМРО и четирима отцепили се от "Възраждане".

"Налице са съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения", се казва в прессъобщение на областната управа.

"Необосновано е свикано „извънредно заседание“, без да е посочена нито една причина за т.нар. „извънредност“. Не са спазени изискванията за срокове и предварително предоставяне на материалите на общинските съветници, което е пречка за вземането на информирано и обосновано решение. Заседанието е ръководено без даден мандат от избрания председател на СОС", пише още в прессъобщението.

Според разпределението на комисиите, гласувано късно вечерта на 8 февруари след 12-часово заседание, всички важни комисии бяха получени от ГЕРБ - финанси, икономика, образование и култура. БСП пое комисиите по транспорт и здравеопазване, отцепниците от “Възраждане” - архитектура и ИТН - инженерната комисия. Също така беше увеличен броят на съветниците в комисиите така, че ПП-ДБ-СС да няма числен превес.

От ПП-ДБ-СС определиха решението на Тодева като правилно и казаха, че докладът на Карлос Контрера от ВМРО, с който беше предложено въпросното разпределение на председателските места в комисиите, е заведен в деловодството "след всякакви възможни срокове в 18:38 ч., а е насочен към съветниците в 19:59 ч., след като вече части от него са били гласувани".

От коалицията казват, че с тях не е коментиран въпросът с ръководствата на комисиите, както и че не им е оставено време да се запознаят с доклада, въпреки че по правилник трябва да имат три дни.

Общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян каза, че ще поиска от името на партията оставката на Тодева и добави, че според него това може да се случи по време на ротацията на премиерския пост, която предстои през март.

„Това е явна форма на политически рекет. ПП чрез областния си управител се опитват да окажат въздействие върху общинските съветници от всички партии, за да получат повече председателски места”, каза общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев.

Общинските съветници от БСП също критикуваха решението на Тодева и поискаха оставката ѝ, твърдейки, че саботира работата на СОС. Според БСП по закон решенията, взети от съвета за избор на председатели, заместник-председатели и състав на комисиите към СОС, са необжалваеми.

Трудностите СОС да заработи продължават вече четвърти месец след местните избори в края на октомври. Съветът не можеше да избере председател до 8 февруари, когато от осмия опит съветниците успяха излъчат такъв - Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС. Той ще изпълнява функцията временно до края на юли, като беше обявено, че за това е постигнат пълен консенсус от всички партии.

На същото заседание, бяха избрани и зам.-председателите - Бойко Димитров от ПП-ДБ-СС, Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, Диана Тонова от "БСП за България", Вили Лилков от "Синя София"и Севделина Петрова от „Възраждане“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG