Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Времето не работи за вас, трупът се разлага". Кремъл иска Навални да бъде погребан тайно


Mайката на Алексей Навални - Людмила, е видяла тялото на починалия ѝ син. Властите искат да погребат тялото му тайно и я изнудват. Людмила Навалная каза това във видеопослание на 22 февруари.

Това се случва, след като на 16 февруари управата на затворите в Русия съобщи за смъртта на Алексей Навални в затворническа колония в Харп, намираща се зад полярния кръг. Смъртта на руския опозиционен лидер предизвика остри реакции от международната общност, както и акции в негова памет в много руски градове, които властите опитаха да прекратят и арестуваха над 400 души.

Тялото на Навални е било показано в моргата в Салехард вечерта на 21 февруари, но не е дадено на семейството. Салехард е единственият град в света, разположен точно на Северния полярен кръг.

Людмила Навалная каза, че е разговаряла със Следствения комитет в Салехард. Там ѝ казали, че причината за смъртта на сина ѝ е установена и записана в документите. По-рано беше съобщено, че тялото е изпратено за експертиза, която щяла да отнеме две седмици.

В смъртния акт се казва, че политикът е починал от естествена смърт според неговата говорителка Кира Ярмиш. Вдовицата на Навални - Юлия, твърди, че той е бил убит.

Според Людмила Навалная служителите на Следствения комитет, които са разговаряли с нея в Салехард, са получили инструкции от Москва точно по време на разговора. Твърди се, че те са я заплашили, че "нещо" може да се случи с тялото. Те настояват да се организира тайно погребение.

"Те ме изнудват, поставят ми условия: къде, кога и как да бъде погребан Алексей", казва Навалная. "Следователят Воропаев открито ми разказа: "Времето не работи за вас, трупът се разлага". Аз не искам специални условия. Искам само всичко да бъде направено в съответствие със закона".

Юлия Навалная каза, че ще продължи делото на съпруга си и неколкократно обвини за смъртта му руския президент Владимир Путин. Навалная, която в последните години също стана изявен критик на Кремъл, каза, че в трите години в наказателни колонии, където съпругът ѝ излежаваше 19-годишна присъда за "екстремизъм", е бил измъчван и държан в изолатор в ужасяващи условия. И се закани, че разследващият екип на Навални ще разкрие всичко за смъртта му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG