Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва твърди, че Навални е мъртъв. Близките нямат информация


Алексей Навални
Алексей Навални

Руският опозиционер Алексей Навални е починал в затвора, предаде регионалният отдел на Федералната служба за изпълняване на наказанията (ФСИН).

Часове след съобщението то не може да бъде потвърдено от независим източник.

Новината е публикувана от ФСИН в 14.19 часа в петък. Само минута по-късно е разпространена от прокремълската агенция "Интерфакс", а още минута по-късно - от РИА "Новости".

"С голяма степен вероятност Навални е бил убит в [затвора]", каза привечер прессекретарят на опозиционера Кира Ярмиш в Ютюб канала "Навални". Тя добави, че нито семейството, нито екипът разполагат с формално потвърждение или опровержение на новината.

Алексей Навални е най-известният критик на режима на Путин и водеща фигура на руската опозиция. През 2020 той беше отровен с Новичок и спасен в Германия. През 2021 той се върна в Русия, където беше арестуван, и оттогава е осъден или обвиняем по множество изфабрикувани дела.

"Не знам дали да вярвам на тези ужасни новини", каза в Мюнхен съпругата на Навални - Юлия, която присъства на годишната конференция по сигурността.

Според руския закон близките на загинал затворник трябва да бъдат уведомени за кончината му в рамките на 24 часа. Съобщението на ФСИН не посочва час на предполагаемата смърт на Навални, а само дата - 16 февруари.

Адвокатът на Навални Леонид Соловьов каза, че по молба на семейството нищо няма да коментира. Пред "Новая газета" той все пак уточни, че в сряда Навални е бил посетен в затвора от член на юридическия екип и "тогава всичко е било нормално".

Колонията, в която е изолиран Навални, се намира отвъд Северния полярен кръг. До място, относително близко до затвора, рядко има транспорт. Представители на защитата на опозиционера ще отпътуват за там с първия възможен полет тази вечер, каза Кира Ярмиш.

Руските прокремълски медии представят смъртта на опозиционера като факт.

В съобщението на ФСИН пише: "На 16 февруари 2024 г. в наказателна колония № 3 осъденият Алексей Навални се почувства зле след разходка, като почти веднага загуби съзнание. Медицинският екип на институцията пристигна незабавно, беше повикана и линейка".

Усилията по спасяването на живота на Навални не са довели до положителен резултат и "докторите от линейката" са установили настъпилата смърт, казват още от управата на затворите.

Държавната агенция ТАСС твърди, че президентът Владимир Путин е бил информиран за смъртта на Навални, но не е получил официална информация за причините за смъртта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG