Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е чудовищно". Как Навални прекара над 300 дни в карцер с най-тежките условия


Снимка на Алексей Навални по време на съдебно заседание
Снимка на Алексей Навални по време на съдебно заседание

Руските власти съобщиха, че опозиционерът Алексей Навални е починал в затвора. Ако това е вярно, новината не е изненадваща. Многократно неговият екип и дори руски лекари съобщаваха, че здравословното му състояние не е добро заради честия му престой в карцер при много тежки условия.

47-годишният критик на Кремъл Алексей Навални е починал в наказателната колония, в която излежава присъдата си. Това съобщи на 16 февруари руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) .

Според информацията, която няма как да бъде потвърдена независимо, той се почувствал зле след разходка и почти веднага загубил съзнание. Пристигналите лекари не успели да го реанимират. ФСИН съобщи още, че изпраща комисия в колонията, която да изясни причините.

Прокремълският телевизионен канал RT съобщи, че 47-годишният Навални е починал заради откъснал се тромб (кръвен съсирек).

След близо 20 дни в неизвестност, през януари стана известно, че Навални е преместен от колонията, в която първоначално излежаваше присъдата си, в друга, в която режимът е много по-тежък и в нея лежат най-тежките рецидивисти.

Тя се намира в селището Харп в Ямало-Ненецкия автономен окръг, на север от Северния полярен кръг - тоест в Арктика. Затова мястото, което е на около 1900 км от Москва, е наречено "Полярен вълк".

На 9 януари Навални написа в Телеграм, че "все още не е било по-студено от -32 С" и че "нищо не ободрява така, както разходка в Ямал в 6,30 сутринта."

"Дори при тази температура можете да се разхождате повече от половин час само ако успеете да си отгледате нов нос, нови уши и нови пръсти", добави той в типичния си ироничен стил, осмивайки тормоза, на който е подложен.

Критикът на Кремъл спомена и сцена от филма "Завръщането", в която Леонардо ди Каприо се скрива в трупа на умрял кон: "Не мисля, че това би се получило тук. Един мъртъв кон би замръзнал за 15 минути. Тук има нужда от слон, горещ слон, пържен".

Адвокатът на Навални Леонид Соловьов отказа да коментира съобщението за смъртта му, но уточни, че в сряда при среща с него той е бил добре.

Телеграм каналът SOTAvision пък публикува запис от четвъртък, на който се вижда как Навални участва чрез видеовръзка от колонията в съдебно заседание. На кадрите, макар и отслабнал, той изглежда здрав и се шегува, както често го е правил в такива ситуации.

"Не ме е страх". Как Алексей Навални не се отказа от битката си с Кремъл
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

"Това е чудовощино"

На 14 февруари стана известно, че той е изпратен в наказателен изолатор за 27-и път по време на престоя си в затвора. Правозащитничката Ева Меркачева коментира, че за смъртта му може да е допринесъл престоят му в изолационната килия. Там той е прекарал вече общо повече от 300 дни за три години, откакто е зад решетки.

"Човек мръзне и гладува там. Затова има строги изисквания затворникът да бъде държан там определен брой дни. Но често, когато срокът приключи, го връщат в затворническия отряд и веднага го викат на нова комисия, казват му, че има ново провинение и още същия ден го връщат в карцера. Това е чудовищно, разбирате ли?", каза Меркачева пред Msk1.

Максималният срок на задържане в такъв карцер е 10 дни. На затворника са забранени свиждания, телефонни обаждания, колети, да купува и внася каквато и да е храна, да пуши, да внася лични вещи, с изключение на паста за зъби, тоалетна хартия, сапун и кърпа.

По принцип разходки не са разрешени, затова не е ясно наистина ли той е бил на такава преди да почине. Според някои информации все пак в определени случаи това е било възможно веднъж дневно.

Миналата година екип на Current time направи експеримент в какво пространство е живял Навални и при какви условия в първата колония.

Събуждането е в 5 часа. Вземат му матрака и възглавницата и закрепват леглото за стената. До 9 вечерта той може само да се разхожда из килията, която е малко над четири крачки дълга и три непълни широка. Две книги, вместо една, е единственото удоволствие, което Навални е имал в тази килия, макар че четенето е много трудно - слънчева светлина почти няма.

Той е имал право да пише 1 час и 15 минути. През това време той е можел да напише публикация в социалните мрежи или писмо. Или да прочете пощата, която получава. Ако му я дадат, защото цялата кореспонденция на опозициоенара е била в ръцете на цензора на затвора.

Многократно от хора от екипа на Навални, както и правозащитници предупреждаваха, че периодично здравето му се влошава и че може да умре в затвора. На кадрите от видеовръзка, по която участваше в съдебни заседания, се виждаше, че е много отслабнал и блед.

През януари миналата година 36 руски лекари написаха отворено писмо до президента на Русия Владимир Путин с искане да спре издевателствата над Навални и да му бъдат оказани необходимите медицински грижи. В него се казваше, че условията на задържане и външният вид на Алексей Навални предизвикват голяма загриженост за живота и здравето му.

"Отказът на представителите на федералната служба по изпълнение на наказанията на Русия да предадат необходимите лекарства на лишения от свобода опозиционер представлява пряка заплаха за живота на руския гражданин", се казваше в писмото, в което се настояваше при него да бъдат допуснати цивилни лекари и ако те преценят, че има нужда, да бъде хоспитализиран в цивилна болница за пълно изследване и лечение.

То беше подкрепено и от руски адвокати и регионални депутати.

През април 2023 г. екипът на Навални съобщи, че той с влошено здраве заради предполагаемо отравяне и страда от силни болки в стомаха.

"Вярваме, че бавно му се дават малки дози отрова под формата на хапчета без идентификация", каза тогава вицепрезидентът на организацията на Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК).

Тогава в затвора е била извикана линейка заради влошеното му здраве и от екипа му казаха, че ако не е отровен, той е разболяван умишлено и поиска токсикологичен и радиологичен анализ.

Малко след това десетки световноизвестни личности призоваха Путин да освободи Навални.

„Той е бил държан постоянно в изолация, затварян в бетонна клетка с размерите на кучешка колиба, без вентилация“, се казваше в отвореното писмо, подписано от хора, сред които балетистът Михаил Баришников, актьорите Джъд Лоу и Бенедикт Къмбърбач, както и писателите Маргарет Атууд и Джоан Роулинг.

Кремъл винаги е отказвал да коментира здравословното състояние на Навални под претекст, че това е въпрос от компетенцията на затворническата служба. Оттам неведнъж твърдяха, че му се осигуряват всички необходими медицински грижи.

"Живя като герой. И умря като герой"

Навални, който миналия месец отбеляза третата годишнина от задържането си по обвинения, за които се смята, че са политически мотивирани, едва не умря от отравяне с нервнопаралитично вещество от типа "Новичок" през 2020 г. Той обвини за това руски агенти, действали по нареждане на Путин.

Кремъл отрече да е замесен, но във филма с участието на българския разследващ журналист Христо Грозев, руски служител признава това, смятайки, че говори с по-висшестоящ. Всъщност с него под прикритие разговаря самият Навални. Едноименната лента спечели "Оскар" за най-добър документален филм миналата година.

Навални беше задържан на 17 януари 2021 г. на московско летище при пристигането си от Германия, където беше лекуван от отравянето. Той веднага получи присъда от 2 години и половина затвор за нарушаване на стара условна присъда, без да се има предвид, че през това време той беше в германска болница в тежко състояние.

През март 2022 г. опозиционерът беше осъден на 9 години затвор по обвинения в неуважение и присвояване чрез измама, които той и поддръжниците му многократно отхвърляха като политически мотивирани.

По-късно Фондът за борба с корупцията на Навални и неговата мрежа от регионални офиси бяха определени като „екстремистки“ организации и забранени след ареста му, което доведе до друго разследване срещу него по обвинения в екстремизъм. През август миналата година съдът го осъди на още 19 години затвор.

Опозиционната медия "Медуза" публикува редакционен коментар в памет на Алексей Навални, в който се казва:

"Вярата на Навални е бъдещето. Нашата вяра е бъдещето. Всичко зависи изцяло от нас. От това, което направихме, правим и ще правим. Навални живя като герой. И умря като герой. Той показа, че дори някой без власт може да преобърне света. Навални се смееше на злото и никога не се отчая. И, разбира се, щеше да се засмее, четейки тази траурна реч".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG