Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Брутално убит от Кремъл". Какви са международните реакции след новината за смъртта на Навални


Алексей Навални
Алексей Навални

Световните лидери изказаха съболезнованията си за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. Част от тях казаха, че тази смърт е показателна за начина, по който действа режимът на президента на Русия Владимир Путин.

Реакциите идват, след като по-рано в петък регионалният отдел на Федералната служба за изпълняване на наказанията (ФСИН) съобщи, че Навални е починал в затвора. Съобщението, разпространено от държавната агенция ТАСС, не може да бъде потвърдено от независим източник.

"Той току-що беше брутално убит от Кремъл", това каза президентът на Латвия Едгарс Ринкевич малко след като се появи новината за смъртта на Навални. Чешкият външен министър Ян Липавски каза, че това показва как Русия "се е превърнала в държава на насилието, която убива хора, мечтаещи за по-добро бъдеще".

Реакциите на световните лидери

  • Джо Байдън, президент на САЩ

„Путин е виновен за смъртта на Навални. Навални смело се изправи срещу корупцията, насилието и всички злини, извършвани от правителството на Путин“

  • Урсула фон дер Лайен, председателка на Европейската комисия

„Покрусена съм от новината за смъртта на Алексей Навални. Путин не се страхува от нищо толкова, колкото от несъгласието на собствения си народ. Мрачно напомняне за това каква е целта на Путин и неговия режим. Нека се обединим в борбата си да опазим свободата и безопасността на тези, които се осмеляват да се изправят срещу автокрацията.“

  • Роберта Мецола, председателка на Европейския парламент

„Светът загуби боец, чийто кураж ще се отрази на генерации напред. Ужасена съм от смъртта на лауреата на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент Алексей Навални. Русия отне свободата и живота му, но не и честта му.“

  • Шарл Мишел, председател на Съвета на ЕС

"Алексей Навални се бори за ценностите на свободата и демокрацията. Той се жертва в името на своите идеали. ЕС държи руския режим изцяло отговорен за тази трагична смърт."

  • Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

"Аз съм дълбоко натъжен и разтревожен от съобщенията за смъртта на Навални. Трябва да установим всички факти, а Русия трябва да отговори на всички сериозни въпроси относно обстоятелствата на смъртта му."

  • Джейк Съливан, съветник на Белия дом по националната сигурност пред NPR

"Aко това се потвърди, е ужасна трагедия. И като се има предвид дългата и мръсна история на руското правителство да вреди на своите опоненти, това повдига истински и очевидни въпроси за това какво се е случило тук."

  • Стефан Сежурн, френски външен министър

"Алексей Навални плати с живота си за съпротивата си срещу една система на потисничество. Смъртта му в наказателна колония ни напомня за действителността на режима на Владимир Путин. На семейството му, на близките му и на руския народ Франция поднася своите съболезнования."

  • Едгарс Ринкевич, президент на Латвия

"Каквото и да си мислите за Алексей Навални като политик, той току-що беше брутално убит от Кремъл. Това е факт и е нещо, което човек трябва да знае, за да разбере истинската същност на сегашния режим в Русия. Изказвам съболезнования на семейството и приятелите му."

  • Ян Липавски, министър на външните работи на Чехия

"Все още Русия се отнася към външната си политика така, както се отнася и към своите граждани. Тя се е превърнала в държава на насилието, която убива хора, мечтаещи за по-добро бъдеще, като Немцов и като Навални - затворени и измъчвани до смърт заради това, че са се противопоставили на Путин. Почивай в мир."

  • Александър де Кро, министър-председател на Белгия

"Tрагичната смърт на Навални отново показва защо ще продължим да подкрепяме Украйна. Русия няма да победи Украйна. Мислите ни са със семейството и приятелите на Навални и с всички смели руски политически затворници."

  • Аналена Бербок, външен министър на Германия

"Както никой друг, Алексей Навални беше символ на свободна и демократична Русия. Точно това е причината, поради която той трябваше да умре."

  • Риши Сунак, министър-председател на Великобритания

"Това е ужасна новина. Като най-яростния защитник на руската демокрация Алексей Навални показваше невероятна смелост през целия си живот."

Какви са реакциите в Русия

След новината за смъртта на Навални майка му Людмила Навална каза, че не иска да чува "никакви съболезнования".

"Видяхме го в затвора на 12 февруари. Беше жив, здрав и щастлив", каза тя, цитирана от "Новая Газета".

Жената на Навални също коментира новината по време на Мюнхенската конференция по сигурността. Юлия Навална, каза, че не може да се довери на правителството на Владимир Путин, защото "те лъжат постоянно".

Но ако е вярно, че съпругът ѝ е мъртъв, тя добави: "Те ще бъдат изправени пред съда и този ден ще дойде скоро".

Помощникът на Навални Леонид Волков съобщи, че не може да потвърди смъртта и каза, че адвокатът на Навални пътува към затвора, където опозиционерът излежава присъдата си.

Пред Ройтерс редакторът на "Новая газета" и носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов коментира, че според него условията в затвора са довели до смъртта на Навални.

Същевременно администрацията на партията на Путин "Единна Русия" изпрати до депутатите си указания да се въздържат от коментари за смъртта на Навални, съобщи независимото издание "Агентство".

Алексей Навални е най-известният критик на режима на Путин и водеща фигура на руската опозиция. През 2020 той беше отровен с Новичок и спасен в Германия. През 2021 той се върна в Русия, където беше арестуван и оттогава е осъден или обвиняем по множество изфабрикувани дела.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG