Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой е Борис Надеждин, когото руската опозиция подкрепя за президент на Русия


Борис Надеждин дава интервю за AFP от дома си в град Долгопрудни
Борис Надеждин дава интервю за AFP от дома си в град Долгопрудни

Владимир Путин пак ще спечели изборите за президент в Русия. Но има и руснаци, за които в тези предрешени избори проблясва малка надежда. Дори името й е такова - Борис Надеждин. Той се кандидатира за президент и въпреки противоречивата си биография събра много подкрепа. Ето какво знаем за него.

Той е като политик с две биографии. Първо е либерален депутат в Държавната дума от 1999 г. до 2003 г., бил е общински съветник, бил е близък на Борис Немцов - опозиционният политик, който беше убит през 2015 г. Но после е националист и конформист, който в годините симпатизира на политиката на Путин.

Сега 60-годишният Борис Надеждин се кандидатира за президент на Русия от дясноцентристката партия „Гражданска инициатива". Изборите ще се проведат в три дни - от 15 до 17 март.

Опозицията, която е или в затвора, или в изгнание в чужбина, смята, че това събитие не бива да се определя като избори, защото победата на Путин е предизвестена. Но последните седмици леко промениха коментарите заради появата на Надеждин. И по-точно не на самия Надеждин, а на изненадващото количество хора, които повярваха, че от тях нещо зависи, и го подкрепиха. Това стана на фона на твърдението на самия Надеждин, че е против войната в Украйна - теза, за която в Русия може да се полага затвор.

В София и другаде

Руският закон изисква от кандидатите да представят най-малко 105 000 подписа на хора, които подкрепят съответния политик. Те трябва да идват от поне 40 региона на Русия. Част може да идва и от чужбина.

България е една от тези чужбини. В София подписите на руски граждани за Надеждин бяха събирани от Александър Стоцки - опозиционерът, който напусна Русия след началото на военната агресия срещу Украйна и потърси закрила в България. Миналата година Върховният административен съд му отказа политическо убежище, но защитата подаде нова молба в Държавната агенция за бежанците.

Пред Свободна Европа Стоцки каза, че е бил помолен да не съобщава бройката на събраните подписи за Надеждин, но уточни: "Събраха се доста, хората идваха всеки ден".

Участничка в подписката за Борис Надеждин в София. Снимката е на организатора Александър Стоцки.
Участничка в подписката за Борис Надеждин в София. Снимката е на организатора Александър Стоцки.

Картината в София е само една от хилядите други, в които опозиционно настроени активисти - като Стоцки - огранизират подписки, а пред импровизираните им пунктове се натрупват стотици желаещи да се подпишат.

Тази активност изненада и руската опозиция в изгнание, която подкрепи Надеждин, и то в лицето на хора, които рядко са на едно мнение - от екипа на Михаил Ходорковски до екипа на Алексей Навални.

При минусови температури и по тъмно граждани чакат на дълга опашка в Санкт Петербург, за да дадат гласа си в подписка в подкрепа на Борис Надеждин
При минусови температури и по тъмно граждани чакат на дълга опашка в Санкт Петербург, за да дадат гласа си в подписка в подкрепа на Борис Надеждин

Преди седмица събирането на подписи приключи и се оказа, че Надеждин е събрал два пъти повече от нужните гласове. Екипът му направи подбора на подписите и папките бяха внесени в ЦИК. До 10 февруари трябва да е ясно дали властите ще допуснат кандидатурата.

Гласовете от чужбина бяха събирани от специален щаб. Александър Стоцки казва, че той самият е предал гласовете на руснаците в България в централа, която се намира в друга европейска страна. Оттам те се изпращат в Москва.

Кандидатите за президент на Русия могат да събират гласове и в превзетите области на Украйна, защото Русия ги смята за своя територия. Надеждин не е търсил гласове от тези места.

Войната, политическите затворници, ЛГБТ

Надеждин обещава да сложи край на "фаталната грешка" на Путин в Украйна, да спре мобилизацията и да освободи политическите затворници, включително най-големия критик на Кремъл - Алексей Навални. Също така декларира, че ще отмени законите, насочени срещу ЛГБТ+ хората в Русия, както и тези, които налагат цензура за войната.

Тук не всичко е така ясно, както изглежда. Надеждин смята, че украинският полуостров Крим, незаконно анексиран от Русия още през 2014 г., е руски. А за окупираните по време на сегашната война територии в Източна Украйна казва, че жителите им трябва сами да решат на референдуми от коя държава искат да бъдат част.

Руски патриот до мозъка на костите си

Сам се определя като "руски патриот до мозъка на костите си" и казва, че "интересите на Русия винаги са на първо място".

Освен това, макар да критикува инвазията, която Путин започна в Украйна преди почти две години, той не я нарича война, а "специална военна операция" – точно както го налага Кремъл. Опозиционерът оправдава това като необходима предпазна мярка, за да не попадне под ударите на закона, който криминализира и заплашва със затвор всеки, който "дискредитира руската армия" и "разпространява фалшификати" за нея.

Заради всичко това се появиха съмнения, че кандидатурата на Надеждин е част от план, с който да бъде прикрита липсата на демокрация в Русия и да се създаде привидна конкуренция на Путин. Изглежда напълно сигурно, че сегашният президент ще спечели пети мандат, като си осигури още 6 години на власт, предвид пълния му контрол върху лостовете на властта и данните за манипулации на избори.

"Путин е срещу мен, но Бог е на моя страна"

Борис Борисович Надеждин е роден на 26 април 1963 г. в Ташкент, Узбекистан (тогава част от СССР). Има руско, украинско, полско, румънско и еврейско потекло. В продължение на пет поколения в рода всички мъже носят името Борис.

По-късно семейството се мести в руския град Долгопрудни, Московска област. Надеждин завършва физика, също като баща си, а майка му е музикант. През 90-те години той завършва и право.

През 1999 г. Надеждин е избран за депутат от Съюза на десните сили - коалиция, създадена от хора, които по-късно са от двете страни на барикадата - Борис Немцов се бори срещу корупцията на Путин и е убит, а Сергей Кириенко по-късно играе водеща роля в управлението на окупираните от Русия територии на Украйна.

В новия век, когато начело на Русия е вече Путин, Надеждин прави ислямофобски изявления, призовава за асимилация на националните малцинства в Москва, организира форуми за обсъждане на "руския въпрос". Свързан е и организаторите на годишната неонацистка демонстрация Руски марш.

През 2023 г. в интервю за Фонтанка Надеждин казва, че в Русия няма диктатура, а „истинска демокрация“.

Сега Надеждин се определя като "принципен противник на политиката на настоящия президент". Той се обявява за мирни преговори с Украйна за прекратяване на войната. Твърди, че има план за това, но не разкрива какво предвижда той.

Неговият предизборен манифест гласи: „Специалната военна операция беше фаталната грешка на Путин. Защото не беше възможно да се постигнат целите й без огромно въздействие върху руската икономика и демография“. Пред войнишки съпруги Надежин каза, че войниците на фронта „изпълняват своя дълг, като проливат кръвта си, и искаме те да се върнат".

Преговори по тези въпроси сега са напълно нереалистични

В токшоу по държавната НТВ той каза, че Путин е бил подведен от разузнаването, че украинската съпротива ще бъде кратка и неефективна. В интервю за АП пък добави, че консултациите за спиране на огъня "са възможни по всяко време и навсякъде". По повод Крим и статута на източните сепаратистки области обаче политикът каза: "Преговори по тези въпроси сега са напълно нереалистични".

"Путин е срещу мен, но Бог е на моя страна", казва още Надеждин пред "Политико".

Независими анализатори обясняват все по-нарастващата му популярност като знак за широкото недоволство от войната. Мнозина обаче се питат колко дълго може да продължи този възход, преди да има намеса от Кремъл, коментира "Политико".

"Не го смятаме за съперник"

В отговор на въпрос дали Борис Надеждин е съперник, който е политическа заплаха за Путин, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза преди дни: "Съвсем не, не го смятаме за съперник. Всеки гражданин има правото да се кандидатира за президент, ако изпълни редица условия".

През декември Всеруският център за изучаване на общественото мнение публикува изследване, според което 78,5% от руснаците вярват на Путин, а 75,8% одобряват дейността му. Социолози в изгнание предупреждават, че в днешна Русия хората не се чувстват свободни да отговарят в подобни проучвания.

Путин стана президент след Борис Елцин в последния ден на 1999 г. и вече е на власт по-дълго време от който и да е друг управник на Русия след съветския диктатор Йосиф Сталин (1923-1953 г). Ако управлява до 2030 г., ще се превърне и в най-дълго управлявалия руски лидер от 18-и век насам.

Руската конституция от 1993 г. предвиждаше до два последователни 4-годишни мандата за президента. След като за кратко беше министър-председател, Путин отново се кандидатира за президент. Поправки в законодателството му позволиха да се кандидатира за още два шестгодишни мандата след 2024 г.

"Върнете съпрузите ни". Рускини искат мъжете им да бъдат изтеглени от фронта в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG