Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дъщеря на Путин е спечелила над 10 млн. долара за три години с медицинска компания според екипа на Навални


Мария Воронцова, 2021 г.
Мария Воронцова, 2021 г.

Дъщерята на руския президент Владимир Путин Мария Воронцова е спечелила 10,7 млн. долара (944 млн. рубли) за три години като служителка на руска медицинска компания, съобщи екипът на опозиционера Алексей Навални в понеделник.

Новината идва, след като през април 2023 г. каналът Можем обяснит в Телеграм публикува разследване, според което годишните приходи на въпросната фирма рязко са се увеличили и са достигнали 597 млн. рубли (почти 6,8 млн. долара), след като Воронцова се присъединява към нея, докато през 2018 г. компанията няма печалба.

Става дума за "Нова медицинска компания" (НОМЕКО), в която Воронцова е работила от 2019 до 2022 г. Тя е ендокринолог по образование и според разследването на екипа на Навални е започнала работа там като съосновател и член на Съвета на директорите.

Според разследването НОМЕКО е спечелила пари най-вече чрез сътрудничеството си с руската компания Согаз, която е частично собственост на Юрий Ковалчук, близък сътрудник на Путин и един от най-богатите хора в Русия.

Разследване през 2021 г. на Настоящее время, рускоезична медия, управлявана от Радио Свободна Европа (RFE/RL) в сътрудничество с VOA, показа, че Согаз подкрепя финансово близки сътрудници на Путин, включително ръководителите на Федералната служба за сигурност (ФСБ), председателя на парламентарния Съвет на федерацията и други висши руски служители.

Според разследването на екипа на Навални, освен заплатата и дивидентите си в НОМЕКО, Воронцова е получавала месечна заплата от 110 000 рубли (1250 долара) от Московския държавен университет, където е регистрирана като служител на Факултета по фундаментална медицина.

Предишен разследващ доклад на Настоящее время за Согаз разкри, че Воронцова и вторият ѝ съпруг Евгений Нагорни притежават пентхаус апартамент от 230 кв. м в центъра на Москва, чиято стойност се оценява на над 800 млн. рубли. Воронцова притежава и къща в близост до Москва, чиято стойност се оценява на 400 млн. рубли.

Според разследването на Можем обяснит от 2023 г. компаниите на Воронцова и най-малката дъщеря на Путин, Катерина Тихонова, са спечелили повече от 1,2 млрд. рубли (13,6 млн. долара) през 2022 г.

През през 2022 г. Воронцова попадна под санкциите, които редица западни страни наложиха на Русия след началото на непредизвиканата ѝ агресия в Украйна през февруари същата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG