Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия корумпира политици и медии, включително и в България. Джеймс Рубин пред Свободна Европа


Джеймс Рубин
Джеймс Рубин

Русия използва дезинформацията като оръжие, за да разедини Запада. За целта тя влага ресурси, усилия и пари в това да корумпира политици и медийни организации. България е сред уязвимите държави от Европа. Това каза пред Свободна Европа Джеймс Рубин - специален пратеник на САЩ за дезинформацията.

Русия е вложила ресурси и усилия да корумпира политици и медийни организации в държави в Централна и Източна Европа, за да направи тези страни уязвими за руско влияние. Това каза в интервю пред Свободна Европа Джеймс Рубин - специален пратеник на САЩ и координатор на Центъра за глобално ангажиране на Държавния департамент, който беше на посещение в България.

“Има няколко държави в Централна и Източна Европа, които са уязвими по различни причини. България е една от тях. Словакия е една от тях. Черна гора е една от тях”, каза Рубин.

“Където Русия е изляла ресурси, където Русия е положила усилия, харчейки пари, корумпирайки политици, корумпирайки медийни организации.”

Русия използва информацията като “оръжие” с цел да създаде разделение между западните държави, каза още Рубин, който ръководи усилията на американското правителство в борбата с чуждестранната пропаганда и дезинформация.

“Русия ще направи всичко възможно, за да разедини която и да е част от Запада, когато може. Тя съсредоточи вниманието си в Словакия, България и други страни, за да се опита да настрои правителствата срещу подкрепата на НАТО за Украйна”, каза още той.

Целта на САЩ е да си сътрудничи с правителствата на държавите в региона, за да осигурят осветяването на механизмите, по които работи руската дезинформация, и финансовите потоци.

“Затова се надяваме, че каквото и правителство да дойде тук, в България, ще работи възможно най-тясно с нас. Ние не се интересуваме от партии, ние се интересуваме от политики. Политики, които подкрепят НАТО, подкрепят европейската интеграция, подкрепят западните ценности и подкрепят правило номер едно на международната система – да не нахлуваме в [територията на] нашия съсед”, каза Рубин.

“Русия наруши това правило и използва дезинформация, за да се опита да отрече това и да прехвърли вината. И ние трябва да се борим с това.”

Информацията като оръжие

Джеймс Рубин беше на посещение в България в четвъртък. Пътуването му до Европа включва участие на форума GLOBSEC в Братислава, посветен на сигурността, както и визита в Брюксел. През април Рубин посети и Западните Балкани.

По думите му в региона има общ модел на руското влияние, като целта е да се насади разделение между страните от НАТО, Европейския съюз (ЕС) и техните партньори.

[Кремъл] използва информацията като оръжие. За Кремъл това е област на държавно майсторство, това е част от техния план
Джеймс Рубин

“[Кремъл] използва информацията като оръжие. За Кремъл това е област на държавно майсторство, това е част от техния план”, каза Рубин пред Свободна Европа.

Той каза още, че Русия си служи с дезинформация за войната в Украйна с цел да прехвърли вината за предизвикването ѝ. Руската армия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. и започна пълномащабна война. Тя се води изцяло на територията на Украйна, части от която за окупирани от руските сили.

След като “Русия разбра, че след като не може да спечели на фронта в Украйна и не успя в усилията си да свали правителството в Киев, а Украйна успешно отвърна, се опитва да използва всякакви техника, за да раздели Запада в подкрепата му за Украйна”, каза специалният пратеник на САЩ.

Западната военна помощ е ключова за успеха на Украйна в опитите ѝ да се отбранява от руската агресия. Киев призовава за ускоряване на доставките заради планираното контранастъпление срещу руските сили.

Според Джеймс Рубин Европа и САЩ трябва да осъзнаят, че дезинформацията “не е само комуникационен проблем, тя е заплаха” за националната сигурност.

Ключовата дума е прозрачност

Според американския специален пратеник трябва да се направи ясна разлика между “информационния шум” и операциите на Кремъл, които “имат за цел да нарушат демократичния процес”. За целта трябва да проследи пътят на парите.

“Това е подробен анализ на информационното пространство, така че да можете да докажете, че това не идва отвътре, а идва отвън, че е преувеличено, че са замесени ботове [...], че на хората се плаща да пишат или казват неща, които идват отвън”, каза Рубин.

“Когато идва отвън, когато е свързано с Кремъл, когато можете да докажете корупционни връзки, когато можете да докажете, че е предназначено да налага гледната точка на друга държава, без това да се казва, няма прозрачност”, каза още той. “Ключовата дума тук е прозрачност.”

Нашата работа е да осигурим прозрачност.
Джеймс Рубин

“Нашата работа е да осигурим прозрачност. Да помогнем на правителството на България, на правителството на Словакия, да помогнем на правителството на Северна Македония да гарантират, че тези връзки, които съществуват, са прозрачни, разкрити и след това всяко правителство ще вземе собствено решение как да реагира”, каза Рубин.

За да се проследят тези потоци е нужен институционален капацитет, но и политическа воля, каза Рубин. Тази воля трябва да дойде от управляващите и институциите.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG