Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални говори пред съда в добро настроение. Жалбата му за тормоз в затвора беше отхвърлена


Алексей Навални участва в изслушване пред съда чрез видеовръзка от наказателната колония, в която се намира.
Алексей Навални участва в изслушване пред съда чрез видеовръзка от наказателната колония, в която се намира.

Съдът в Русия отхвърли жалбата на опозиционера Алексей Навални срещу начина, по който е третиран в затвора, съобщи руската служба на Радио Свободна Европа в сряда. Това беше първото явяване пред съд на Навални, откакто беше преместен в затворнически лагер в Арктика.

Това се случва, след като в края на годината критикът на Владимир Путин беше около две седмици в неизвестност. В крайна сметка стана ясно, че той е бил преместен в нова наказателната колония - ИК-3 в Ямало-Ненецкия автономен окръг, на около 1900 км североизточно от Москва.

Жалбата на Навални беше срещу поставянето му в изолация за 12 дни в предишния затвор през октомври. Сега руският съд обаче реши, че тя е неоснователна, тъй като "преместването е било законно".

Съдията постанови, че вкарването му в наказателна килия е било оправдано, тъй като е било доказано, че Навални е нарушил вътрешния ред в колонията ИК-6 във Владимирска област, като е използвал "обидни" думи при спор с надзирател.

Опозиционерът се включи по видеовръзка по време на изслушването в сряда и демонстрира видимо добро настроение.

"По бузата ми тече сълза, в знак на удоволствие, че отново ще ви видя", обърна се към съдията Навални. По време на изслушването пред магистрата, който е решавал и по други негови дела, той на няколко пъти се шегуваше и беше усмихнат.

Вторият иск, подаден от критика на Кремъл - срещу решението да не бъдат допуснати писмата на съпругата му до него, ще бъде разгледан от съда на по-късна дата, тъй като той поиска време, за да се запознае с писмената заповед на началника на затвора.

Ден по-рано Навални написа в социалната мрежа Екс, че е бил поставен в карцер за седем дни, защото не се е представил "правилно" на надзирател, след като е приключил карантинния срок в новия си затвор. Правозащитници съобщават, че там се намират около 1050 от най-опасните рецидивисти с тежки присъди в Русия - серийни убийци, изнасилвачи, педофили и други.

През август Навални беше осъден на още 19 години затвор - за екстремизъм, след като вече излежаваше 9-годишна присъда по други обвинения. Той беше арестуван веднага след като се завърна от Германия през януари 2021 г., където животът му беше спасен в клиника след отравяне през август 2020 г. със смъртоносно нервнопаралитично вещество от групата "Новичок".

Неговият Антикорупционен фонд (ФБК) доказа с разследване, че отравянето е извършено от агенти на Федералната служба за сигурност, по нареждане на президента Владимир Путин. Руските власти твърдят, че няма доказателства за извършено престъпление.

На 9 януари екипът на Навални призова в Телеграм руските граждани в страната и чужбина да проведат акция под надслов "Русия без Путин" на 21 януари - третата годишнина от ареста му. Путин ще се кандидатира отново на изборите през март и се очаква да ги спечели.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG