Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Може да се нарече български проект". Каква е ролята на Христо Грозев във филма "Навални"


Христо Грозев (втори отляво надясно) наблюдава заедно с колегите си от екипа на филма и семейството на Алексей Навални речта на режисьора Даниел Роър по време на 95-ата церемония по връчването на наградите Оскар в Лос Анджелис.
Христо Грозев (втори отляво надясно) наблюдава заедно с колегите си от екипа на филма и семейството на Алексей Навални речта на режисьора Даниел Роър по време на 95-ата церемония по връчването на наградите Оскар в Лос Анджелис.

"Български зубър с лаптоп". С тези думи руският опозиционер Алексей Навални описва българския разследващ журналист Христо Грозев в документалния филм "Навални". Той спечели две от най-престижните награди в киното. Каква всъщност е ролята на Грозев?

Опозиционен политик звъни по телефона на тайни агенти, представя се за висшестоящ офицер и иска обяснение защо не се е получило собственото му отравяне. Този подход може и да ви прозвучи абсурдно, ако не знаете, че доведе до едно от най-успешните разследвания за действията на руското военно разузнаване в последните години.

Става въпрос за документалния филм „Навални“, чиято основна цел е да върви по следите на агенти на ГРУ, участвали в отравянето на известния критик на руския президент Владимир Путин – антикорупционния активист Алексей Навални.

Той беше отровен през лятото на 2020 г. След като оцеля, реши да участва в журналистическо разследване, установяващо самоличността на собствените му отровители. Впоследствие Навални беше вкаран в затвора, но разследващият екип довърши работата си и резултатът е най-награждаваният документален филм в момента.

Миналия месец „Навални“ беше отличен на британските награди БАФТА, а в ранните часове на понеделник получи и статуетка Оскар. Сред хората, излезли на сцената, за да приемат наградата, беше и българският разследващ журналист Христо Грозев. Той ръководи известната платформа за анализ на публични данни Bellingcat.

Именно този сайт стои в основата на няколко разследвания за дейността на руското военно разузнаване ГРУ и тайния отряд 29 155, занимаващ се със секретни задачи, включително отстраняване на врагове на Кремъл, саботажи и провокиране на политическо напрежение.

Малко след като участва в 95-ата церемония по връчването на наградите Оскар в Лос Анджелис, Грозев коментира пред бТВ, че „Навални“ може да се нарече „в голяма степен български, тъй като той започна, когато с този екип, режисьор и продуценти работехме по друг филм, който беше моя идея“.

„В един момент, след като вече имах увереност, че сме разрешили казуса с отравянето на Навални, аз пренасочих този екип към темата Навални. Така че идеята е българска, голяма част от финансирането беше също мое в началото, така че много се гордея, че това може да се нарече български проект и всички мои колеги във филма ще се съгласят с това“, каза Грозев в понеделник.

По думите му награждаването с Оскар на филма ще помогне поне още 20 млн. души по света да разберат, че „сегашният режим в Русия има програма за елиминиране, за убийство на собствените си граждани, на всички, които имат смелостта да тръгнат срещу властта, да се кандидатират за президенти“.

Работата по „Навални“ започва в края на 2020 г. в германската столица Берлин. Там руският опозиционер се възстановява от отравянето си в Сибир през август същата година, за което обвинява агенти на ГРУ, действали по лично разпореждане на Путин.

„Когато се събрахме и презентирахме идеята си на Навални, му казахме, че ние сме убедени, че този филм ще стигне поне до номинация за Оскар. Ние може и на майтап да сме го казали, но го казахме, така че това беше за мене един планомерен успех“, каза още Грозев, който също стана обект на интерес от страна на Кремъл и в края на миналата година беше обявен за издирване от Москва.

Премиерата на документалния филм беше през януари 2022 г. и оттогава той е показван многократно на различни кинофестивали, но в Русия няма публични прожекции.

Междувременно Навални се завърна в родината си и беше осъден на 2 години и половина затвор, защото е нарушил свое предишно условно освобождаване, докато се е лекувал от отравянето си в Германия. През март 2022 г. той получи отделна присъда от 9 години затвор по обвинения в злоупотреба чрез измама, които той и поддръжниците му многократно са отхвърляли като политически мотивирани.

В момента критикът на Путин се намира в руска трудова колония и през последните шест месеца е прекарал повече от 100 дни в изолация. От 1 януари насам десетки активисти, адвокати и лекари в Русия призоваха Путин, Генералната прокуратура и президентския Съвет по правата на човека да се намесят на фона на съобщенията, че здравето на Навални драстично се е влошило.

„При всички положения виждаме психологическа война срещу него от страна на режима в Москва – опитват се да го направят слаб духовно, но поне засега той не се дава“, каза Грозев в понеделник пред бТВ.

По време на церемонията по награждаването на „Навални“ с Оскар за най-добър документален филм пък съпругата на руския опозиционер заяви от сцената, че той е затворен, „само защото казва истината“.

„Алексей, мечтая за деня, когато ти ще бъдеш свободен и страната ни ще бъде свободна. Остани силен, любов моя“, обърна се задочно към него Юлия Навална.

Освен съпругата, сина и дъщерята на Навални, на награждаването присъства и режисьорът на филма Даниел Роър, който прие златната статуетка. По време на речта си на сцената той благодари и на Христо Грозев, използвайки думите на Навални от филма:

„Дължим толкова много на нашия български зубър с лаптоп Христо Грозев. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история, и именно разследващи журналисти като теб и Мария Певчич овластяват нашата работа.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG