Връзки за достъпност

Извънредни новини

Има задържани заради подготвяно покушение срещу Христо Грозев в Лондон


Разследващият журналист е издирван от руските власти
Разследващият журналист е издирван от руските власти

Има задържани за подготвяно покушение срещу българския разследващ журналист Христо Грозев във Великобритания. Това съобщи самият той пред bTV в деня, в който се навършва една година от войната, която Русия води в Украйна.

Ръководителят на разследващия сайт Белингкат беше обявен за издирване от руското вътрешно министерство в края на миналата година, без да бъде уточнено престъплението, в което е заподозрян.

Пред няколко дни Грозев каза, че полицията в няколко европейски страни разследва опит за покушение срещу него. Малко по-рано той не присъства на церемонията по раздаването на британските филмови награди БАФТА в Лондон, след като властите предупредиха, че присъствието му е "риск за обществената сигурност".

Грозев беше поканен там заради участието си в документалния филм "Навални". Той е главно действащо лице в лентата, посветена на руския опозиционер Алексей Навални и разследването на отравянето му през 2020 г. Продукцията получи наградата в тази категория.

"Имаше реални планове за покушението ми в Лондон, когато трябваше да присъствам на наградите БАФТА. От няколко правоохранителни агенции в Европа получих информация, че има реални планове за покушението ми. Някои от лицата, свързани с това, са задържани", каза в петък журналистът.

Той уточни, че е бил помолен да не задава повече въпроси, докато не приключи разследването, което "очевидно тече в няколко страни в момента".

Грозев допълни, че заплахите във Великобритания не са толкова към него, а към негови колеги там, с които е работил през последните няколко години.

"Сред тях е Роман Доброхотов от изданието "Инсайдър", към когото има паралелно такива заплахи, каквито към мен. Заплахите към мен са в Австрия и въобще на територията на континентална Европа", каза той.

Преди дни Файненшъл таймс съобщи, че австрийските власти са предупредили Грозев, че наети от Русия убийци го издирват активно с помощта на местни агенти. В началото на месеца той каза, че планира да напусне Виена, където живееше от близо 20 години. В момента той се намира в САЩ и потвърди намерението си да присъства заедно със своето семейство на церемонията по връчването на наградите "Оскар". Филмът "Навални" е сред номинираните и там.

По думите му лицето на руските спецслужби в „Навални“ е същото като това на армията – жестоко, но не много компетентно.

„Те са готови на убийство, говорят за смъртта все едно е работа от 9 до 5 следобед, говорят за неуспеха за убийство на Алексей Навални като за нещо много лошо“, каза Грозев.

Журналистът допълни, че има две поуки от самото разследване – режимът на Путин няма да спре пред нищо, докато не унищожи какъвто и да е шанс за промяна на властта.

„Втората поука е, че това, с което се гордееше Путин – силата на армията и силоваците си – е пълен мит“, каза още Грозев.

Според него ситуацията в Украйна отива към война на изтощение, а илюзиите на Москва, че тя ще бъде превзета бързо, вече не съществуват.

„Това ще доведе и до сериозна дестабилизация за политическия елит в Русия, защото не е изгодно да чакат една година, за да заживеят нормално“, допълни той.

Грозев каза още, че е горд от това, че след последното разследване на Белингкат за програмисти, които насочват дистанционно ракети към цивилни цели в Украйна, на всички са наложени санкции в САЩ, Англия и ЕС. По думите му това е предизвикало голям хаос в руската армия.

"Голяма част от функциите на този отдел бяха пренесени към друг секретен отдел, за който сега правим разследване", каза той.

Вероятно това е и една от причините той да бъде издирван от Русия. Грозев вече съобщи, че няма официални данни срещу него да има разследване, но все пак е в списъка на най-издирваните в Русия за "престъпление".

"Това отваря много големи въпроси - къде именно се води, дали се води или просто това съобщение е един сигнал към извънсъдебна разправа, т.е. покана за такава", коментира той.

Сайтът Белингкат е създаден през юли 2014 г. от британския блогър Елиът Хигинс и е базиран в Нидерландия. Той специализира в журналистика, основаваща се на анализ на достъпни в интернет данни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG